TARSUS AMERİKAN KOLEJİ`NİN KURULUŞU, GELİŞİMİ VE FAALİYETLERİ - HALİFEOĞLU, MERAL (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışma Tarsus Amerikan Koleji'nin kuruluşundan günümüze kadarki kısmıkapsamakla birlikte Tarsus' taki Amerikan misyonerlerinin faaliyetlerini deiçermektedir. Tarsus ` ta bir Amerikan okulunun açılma fikri Albay Elliott F. Shepard`ın Tarsus'u ziyareti ile başlamıştır. Albay Shepard ile Amerikan misyonerlerinden biriolan Dr. Christie arasındaki görüşmeden sonra St. Paul Enstitü'sü 22 Kasım 1888' deTarsus' ta kurulmuştur. Bir Amerikan Okulu olmasına rağmen okulun ilk müdürüErmeni kökenli Harutune Jenanyan'dır. Okulun ikinci müdürü olarak 20 yıl çalışmışolan Dr. Christie'nin liderliğinde okul büyümeye başlamıştır.Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı toprakları İngilizler, İtalyanlar veFransızlarca işgal edilmiştir. Bu yüzyılda Anadolu'daki Ermeniler Amerikalımisyonerlerce desteklenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonramisyonerlik faaliyetleri devlet tarafından denetim altına alınmıştır. Cumhuriyetdöneminde St. Paul Enstitüsü Tevhid-i Tedrisat Kanunu'yla Milli Eğitim Bakanlığı'nabağlanmıştır. Okul zaman zaman parasal sorunlar yaşamasına rağmen yüzyıla aşkın birsüredir hala varlığını devam etmektedir.Anahtar Kelimeler: Misyonerlik, Osmanlı, Tarsus, Türkiye Cumhuriyeti, Eğitim veÖğretim

This study narrates the process of the Tarsus American Collage fromestablishing until today while involving American missionaries? activities in Tarsus.The idea of establishing an American School in Tarsus begins with the visit of ColonelF. Shepard to Tarsus. After the meeting between Shepard and Dr. Christie who was oneof the American Board missionary Institute of St. Paul is established 22nd onNovember of 1888 in Tarsus. Although it is an American School, the first director ofthe school was Harutiyan Jenanyan who was Armenian. The second manager of theschool was Dr. Christie who worked for 20 years in Tarsus American Collage in hisleadership, the school began growingIn the First World War Ottoman territories were invaded by England, Italy andFrance. In this century, Armenians in Anatolia were supported by the Americanmissionaries. After the founding of Turkish Republic, the effort of missionaries wereunder control by government. In the Republican Period, the school was bounded toNational Education Ministery by the law of Tevhid-i Tedrisat. The school has beenexisting over a hundred years although it had financial problems sometimes.Key Words: Missionaries, Ottoman, Tarsus, Turkish Republic, Education
Establishment, development and activity of Tarsus American College
Keywords: Tarih