Superior orbital fissürün mikroanatomisi ve cerrahi önemi - Özveren, M. Faik; Cihangiroğlu, Mutlu; Topsakal, Cahide; Aksu, Yasin; Erol, Fatih S.; Tekdemir, İbrahim; Deda, Haluk (My University, 2002)
Amaç: Bu çalışmada SOF'ün mikroanatomik yapısı cerrahi yaklaşımda sinir ve damar yapılarının ortaya konulabilmesine yönelik olarak değerlendirildi. Gereç ve yöntem: Çalışmada 5 adet kurukafa ve 5 adet kadavra kullanıldı. Kurukafalarda superior orbital fissürün boyu ve eni ölçüldü. Formalinde fikse edilmiş kadavraların a. karotis kommunis, a. vertebralis ve v. jugularis internaları cateterize edildi. Damarlar renkli silikon ile dolduruldu. Disseksiyon safhaları fotoğraf kamerası ile görüntülendi. Sonuçlar. Orbita tavanında ve orbita lateral duvarında SOF'ün ortalama 1,5 cm supero-medialine ve 1,5 cm infero-lateraline kadar uzanan kemik rezeksiyonunun SOF'ün srtaya konulabilmesi için yeterli olduğu saptandı. Periorbita açıldıktan sonra frontal sinirin önemli bir işaret noktası oluşturduğu gözlendi. SOF içinde yer alan superior oftalmik venin karotiko-kavernöz fistüllerin tedavisinde cavernöz sinüse ulaşmada alternatif bir yolu oluşturduğu izlendi.
Keywords: Kadavra; Anatomi; Kafatası; Sfenoid kemik; Venler