Otlatılan ve korunan iki farklı mera kesiminin bazı toprak ve bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması I. Bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması - Bakaoğlu, Adil; Koç, Alı (My University, 2002)
Erzurum merkez ilçenin Sütevlcr mahallesinde yarısı otlatmaya açık yarısı ise askeri amaçla koruma altında olan bir mera alanının iki farklı kesiminde 1996 ve 1997 yılları arasında (Haziran ve EylüPde) yürütülen çalışmada mera kesimlerinin bazı bitki örtüsü (botanik kompozisyon, toprağı kaplama oranı, topraküstü ve toprakaltı bioması, mera kalite derecesi ve bazı bitki kimyasal analizleri) özellikleri incelenmiştir. Çalışma sahası bitki örtüsünün botanik kompozisyonunda otlatılan kesimde baklagil ve diğer familyadan türler, konmanda buğdaygil türleri yüksek oranda yer almışlardır. Her iki kesimde Haziran ayında buğdaygil ve diğer familyadan türler Eylül ayından daha yüksek değerde olurken, baklagillerde tersi durum ortaya çıkmıştır. Bitki örtüsünün toprağı kaplama oranlan korunan kesimde deha yüksek tespit edilmiştir. Örtü materyali miktarı haziran döneminde eylülden daha yüksek olmasına karşın, toprakallı biomasi eylülde daha yüksek kaydedilmiştir. Mera durumu otlatılan kesimde zayıf (2.95), korunan kesimde ise orta (5.55) sınıfta yer almıştır. Otlatılan mera kesiminin otu, ham protein, P, K ve Mg yönünden korunandan, korunan kesimin otu ise ham selüloz ve Ca yönünden otlatılandan daha zengin olmuştur.
Keywords: Kalite; Erzurum; kimyasal bileşim; otlaklar; otlatma; karşılaştırmalar; biyokütle; bitkiden örtü; botanik kompozisyon; meralar; çayır mera bitkileri