Tibianın intramedüller kilitli çivilenmesinde patellar tendona yaklaşım şeklinin postoperatif sonuçlara etkisi - Can, Buğra (Fırat Üniveristesi, 2026)
ÖZET Bu çalışma, tibianın intramedüller kilitli çivilenmesinde patellar tendon üzerinden yapılan farklı cerrahi yaklaşımların postoperatif sonuçlara etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmalarda transpatellar ve medial parapatellar olmak üzere iki farklı cerrahi yaklaşım retrospektif olarak incelenmiştir. Gruplar arasında fonksiyonel sonuçlar, patellar tendon kalınlığı, postoperatif ön diz ağrısı, hareket açıklığı, hastanede kalış süresi ve cerrahi süre gibi faktörler değerlendirilmiştir. Ayrıca görsel analog skoru (VAS), SF-36 skoru, Lysholm Diz Skoru ve Q Açısı, Insall-salvati indeksi, patellofemoral sulkus-uyum açısı gibi ölçümler karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular, medial parapatellar yaklaşımın genellikle daha ince patellar tendon kalınlığı ve daha uzun cerrahi süre ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, transpatellar yaklaşım da güvenli ve etkili bir yöntem olarak öne çıkmıştır. Transpatellar yöntemin, diğer yönteme kıyasla daha fazla diz önü ağrısına sebep olmadığı görülmüştür. Patellofemoral indeks ve uyum açılarında iki grup arasında anlamlı bir fark görülememiştir. Tibianın intramedüller çivilenmesinde farklı patellar tendon yaklaşımları arasındaki seçim, hastaların fonksiyonel ihtiyaçlarına, cerrahi hedeflere ve olası postoperatif sonuçlara göre yapılmalıdır. Her iki yaklaşımın da düşük ön diz ağrısı ve iyi fonksiyonel sonuçlar sağlaması nedeniyle tercih edilebileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Medial parapatellar insizyon, transtendinöz insizyon, tibia intramedüller çivileme, diz önü ağrısı, patellar tendon

ABSTRACT EFFECT OF APPROACH TO PATELLAR TENDON ON POSTOPERATIVE RESULTS IN INTRAMEDULLARY INTERLOCKING NAILING OF TIBIA This study aims to evaluate the effect of different surgical approaches over the patellar tendon on postoperative outcomes in intramedullary interlocking nailing of the tibia. Two different surgical approaches, transpatellar and medial parapatellar, were retrospectively analyzed. Factors such as functional outcomes, patellar tendon thickness, postoperative anterior knee pain, range of motion, length of hospital stay and surgical time were evaluated between the groups. In addition, measurements such as visual analog score (VAS), SF-36 score, Lysholm Knee Score and Q Angle, Insall-salvati index, patellofemoral sulcus-compliance angle were compared. The findings showed that the medial parapatellar approach was generally associated with thinner patellar tendon thickness and longer surgical time. However, the transpatellar approach was also found to be safe and effective. The transpatellar approach did not appear to cause more anterior knee pain compared to the other approach. There was no significant difference in patellofemoral index and compliance angles between the two groups. The choice between different patellar tendon approaches for intramedullary nailing of the tibia should be based on the functional needs of the patients, surgical goals and possible postoperative outcomes. Both approaches are considered to be preferable because they provide low anterior knee pain and good functional results. Keywords: Medial parapatellar incision, transtendinous incision, tibial intramedullary nailing, anterior knee pain, patellar tendon
Effect of approach to patellar tendon on postoperative results in intramedullary interlocking nailing of tibia
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji