İntraserebral kanamanın klinik seyrinde serum nöron spesifik enolaz'ın değeri - Berilgen, M. Said; Polat, Nilgün; Bulut, Serpil; Müngen, Bülent (My University, 2005)
Amaç: Çalışmanın amacı, akut kanamalı inme sonrası morbiditenin erken dönemde belirlenmesinde noninvaziv bir yöntem olarak serum nöron spesifik enolaz (NSE) düzeyinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Nöroloji Kliniği’nde akut kanamalı inme tanısı alan 40 hasta ile yaş ve cinsiyet özellikleri uygun 20 sağlıklı gönüllü alındı. Hastaların 48. saat, 5., 10., 30. günlerde serum NSE düzeyleri, 48. saatte intraserebral kanama volümleri ölçüldü ve eş zamanlı olarak Glaskow Koma Skalası (GKS) ve 30. günde Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçümü (FIM)’ne göre klinik durumları değerlendirildi.Bulgular: Hastaların, 48. saatte, 5., 10. ve 30. günlerdeki serum NSE düzeyleri ile kanama volümü arasında pozitif bir korelasyon gözlendi (sırasıyla r= 0.55, p< 0.001; r= 0.67, p< 0.001; r= 0.57, p< 0.001; r= 0.58, p< 0.001). Hastaların serum NSE düzeyleri ile 48. saat ve 5. günlerdeki GKS (sırasıyla r= -0.42, p< 0.01; r= -0.38, p< 0.01) ve 30. gündeki FIM skalası (r= -0.67 p< 0.001) puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon gözlendi. Sonuç: İnme sonrası beyin hasarının akut dönemdeki nörobiyokimyasal bir belirleyicisi olarak kabul edilen serum NSE düzeyinin, intraserebral kanama sonrası morbiditenin erken dönemde belirlenmesinde noninvazif bir yöntem olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Serebrovasküler olay; Hastalık oranı; Fosfopirüvat hidrataz; Serebral kanama