ÇELEMELİK DAĞI (ELAZIĞ) VE ÇEVRESİNDEKİ MAGMATİTLERİN PETROGRAFİK İNCELENMESİ - ÖZGEN, SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi Çelemelik Dağı (Elazığ) Çevresindeki Magmatitlerin Petrografik İncelenmesi Selçuk ÖZGEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabililm Dalı 1999, Sayfa: 39 Çalışma alanı Elazığ ilinin yaklaşık 20 km. güney doğusundaki Elazığ-Bingöl karayolu ile Elazığ- Diyarbakır karayolu arasındaki ~ 1 80 km2 lik bir alan kapsamaktadır. İnceleme alanında Guleman Grubu Elazığ Magmatitleri, Hazar Grubu ve Maden Karmaşığı olmak üzere dört birim ayırtlanmıştır. Guleman Grubu, Jura-Alt Kretase yaşlı olup bölgedeki en yaşlı birimi oluşturmaktadır. Gabro- Piroksenli gabrolardan oluşmuştur. İnceleme alanındaki Guleman Grubu kayaçlarının petrografik özellikleri, bunların bir ofyolit serisinin üst seviyesini oluşturan kümülatlara dahil olduğunu ve açılma zonlannda oluştuğunu göstermektedir. Üst Kratese (Kampaniyen-Meastrihtiycn) yaşb Elazığ Magmatitleri, bazalt, bazaltik yastık lav ve andezitlerden oluşmaktadır. Elazığ Magmatitleri hem Maden Karmaşığı hem de Hazar Grubu kayaçlarının üzerine tektonik olarak gelmektedir. Magmatitlerin tüm birimlerinin inceleme alanında bulunmayışı ve jeokimyasal verilerin eksikliği nedeni ile oluşum ortamı için karmaşık üzerinde daha geniş bölgelerde incelemeler yapan araştırmacıların kabul etmiş oldukları "ada yayı ortamında geliştiği" görüşü kabul edilmiştir. Hazar Grubu, MaestrDıtiyen-Alt Eosen yaşb olup, tamamen sedimanter birimlerden oluşan üç formasyondan oluşmuştur. Bunlar altta Ceffan formasyonu, ortada Simaki formasyonu ve en üstte Gehroz formasyonudur. Ceffan formasyonun kırmızı renkli karasal konglomeralar içermesi ve en üstteki Simaki formasyonunun üst seviyelerinde pelajik kireçtaşlarının varlığı Hazar Grubu'nu kıta ile sığ deniz ortamında oluştuğunu belirtmektedir. Alttaki konglomeraların kalınlığının değişkenliği, Simaki formasyonu ile yanal geçişli oluşu konglomeraların kırmızı renkli ve iyi tabakalanma göstermemesi, havzanın başlangıçta karasal olduğuna ve giderek denizel ortama dönüştüğüne işaret etmektedir. Birimlerdeki bu özellikler havza tabanının duraylı olmadığım ve faylarla zaman zaman çöktüğünü belirtmektedir.u Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı Hazar Grubu'nu uyumlu olarak örtmektedir. Maden karmaşığı,bazalt, andezit, volkanik ara katkılı kumtaşı -çamurtaşı, gri-pembe kireçtaşlanndan oluşmuştur. Maden Karmaşığı'nm oluşum ortamını, kuzeye doğru dalımlı bir yitim zonu üzerinde gelişmiş, aktif kıta kenarı ürünü olarak kabul etmek doğru olacaktır. Anahtar Kelimeler: Guleman Grubu, Elazığ Magmatitleri,Maden Karmaşığı,spilitleşme.

m ABSTRACT Masters Thesis The Petrographical Features Of Çelemelik Mounth (Elazığ) And Vicinity The Magmatic Rocks Selçuk ÖZGEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 1999 Petrographical investigation of magmatic rocks in Çelemelik Mounth (Elazığ) and its vicinity. The study area covers an region of. 180 sq: km.s which is situated in approximately 20 km.s east of Elazığ city, ( between Elazığ-Bingöl highway and Elazığ-Diyarbakır highway). Four different stratigraphic units are present in the studied area; These are the Jurassic-Lower Cretaceous Guleman Group, the Upper Cretaceous Elazığ Magmatics, the Maestrichtien-Lower Eocene Hazar Group and the Middle Eocene Maden Complex. The Jurassic-Lower Cretaceous Guleman Group is the oldest unit in the study area. The unit is composed of gabbros, pyroxene-gabbros. The petrographical features of the Guleman Group indicate that these rocks are the cumulates, belonging to ophiolitic sequence and they are derived from oceanic spreading center represented by a fast spreading (a spreading rate approximately greater than 2cm/yr). Upper Cretaceous Elazığ Magmatics are composed of basalt, basaltic pillow lavas and andesites The Elazığ Magmatics thrust over both Maden Complex and Hazar Group rocks. Owing to absence of all of the units belonging to Magmatics in the studied area and deficinency of geochemical data, It is accepted that the magmatics have formed in an Island arc environment according to the former studies. 1 Maestrichtian-Lower Eocene Hazar Group consists of three formations constituting sedimentary units. There are Cefian formation, Simaki formation, Gehroz Formation from bottom to upwards. That the Cefian Formation consists of red colored terrestrial conglomerates and simaki Formation in the uppermost is composed of pelagic limestone in its top levels, indicates that Hazar Group forms in continent and shallow marine environment. Variability of conglomerate's thickness at the bottom and their lateral transitive with simaki formation and that conglomerates are red colored and haven't fine layering indicate that the basin is terrestrial at first, more and more change to oceanic environment.IV These features of units indicate that basin floor isn't stable and collapses from time to time with faults. Middle Eocene Maden complex covers. Hazar Group, concordantly. The Maden complex is composed of basait,andesite, sandstone-mudstone interbedded volcanic, qrey pink limestone. The formation environment of the Maden complex is to true to accept as a product of active continent margin which has developped above a northward dipping subduction zone. Key Words:Guleman Group, Elazığ Magmatics,Maden Komplex,spilization.
The petrographical features of Çelemelik Mounth (Elazığ) and vicinity the magmatic rocks
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering