EŞREFOĞULLARI BEYLİĞİNİN İLMİ VE KÜLTÜREL FAALİYETLERİ - AYDIN, NEBAHAT (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi EŞREFOĞULLARI BEYLİĞİNİN İLMİ VE KÜLTÜREL FAALİYETLERİ Nebahat AYDIN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı İslam Tarihi Bilim Dalı 2005, Sayfa: 115+VII 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu kapıları Türklere açılmış oldu. 1176 Miryakefelon Zaferi ise Anadolu'nun bir Türk yurdu olduğunu kesin olarak ortaya koymuştur. 1282 ve 1300 yılları arası Bizans için felaket yıllan olmuştur. Çünkü Batı Anadolu'daki Türk fetihlerinin modelleri olan beylikler, bu dönemde şekillenmiştir. Eşrefoğulları da bu modellerden biri olup 1280 yılında Beyşehir'i zapt ederek bağımsızlıklarım ilan etmişlerdir. Daha sonra İlhanlı Beyi, Timurtaş tarafından bu beyliğe son verilmiştir. Eşref Beyleri ilme büyük önem vermiştir. Çeşitli imar faaliyetlerinin vücut bulduğu Eşrefoğulları Beyliği, Anadolu'nun Türkleşmesinde mühim rol oynamıştır. Anahtar Kelimeler: Eşrefoğulları Beyliği, Beyşehir, Cami, Kültür

n SUMMARY Master Thesis THE SCIENTIFIC AND CULTURAL ACTIVITIES OF ESREFOGULLARI PRINCIPALITY Nebahat AYDIN The University of Firat Social Sciences Institute Main Science Branch of Islamic History 2005, Page: 115+Vn Thanks to the Malazgirt Victory in 1071, doors of Anatolia were opened to Turks and the Miryakefalon Victory in 1176 certainly proved Anatolia to be a Turkish country. The years between 1282 and 1300 were full of disasters for Byzantium and the principalities hich were the models of Turkish conquests in Western Anatolia were shaped in these years. Esrefogullan Princypality is one of these models which declared its independence by conquering Beyşehir in 1280. The principality was finished by Timırtaş who was ruler of ilhanlı. Esrefogullan Principals paid great attention to science and built medresses as many construction activities took place, played an important role in Turkifying Anatolia. Key Words: Esrefogullan Principals, Beyşehir, Mosque, Culture.
The scientific and cultural activities of Esrefogullari Principality
Keywords: Sanat Tarihi