HERTA MÜLLER'İN "TEK BACAKLI YOLCU" ESERİNDE RUHSAL DURUMUNUN DİLİKULLANMA BİÇİMİNE YANSIMASI - DEMİR, MEDİHA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışması, Nobel Edebiyat Ödüllü Alman yazar Herta Müller'in "Tek Bacaklı Yolcu" romanında yazarın ruhsal durumunun dili kullanma biçimine yansımasını incelemektedir. Müller, Romanya'daki baskıcı rejim ve zor koşullar altında yaşayan Alman azınlığın bir mensubu olarak edebi kariyerine başlamış, eserlerinde kişisel travmalarını, göç deneyimlerini ve baskıcı rejimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini konu edinmiştir. Bu bağlamda, "Tek Bacaklı Yolcu" romanı, yazarın dil ve anlatım tarzını anlamak için önemli bir kaynak sunmaktadır. Çalışmanın temel amacı, Müller'in edebi kişiliğini, psikolojik derinliğini ve ruhsal yapısını analiz ederek, dil kullanımındaki özgünlüğünü ve ustalığını ortaya koymaktır. Bu bağlamda, romandaki karakterlerin ruhsal durumları, bilinç akışı, duygu analizi ve metin incelemeleri gibi edebi yöntemlerle detaylı bir şekilde incelenmiştir. Roman, yalnızlık, yabancılaşma, baskı, çaresizlik ve özlem gibi duyguları dili ustaca kullanarak yansıtırken, aynı zamanda otobiyografik unsurları da öne çıkarmaktadır. Müller'in, kendi göç deneyimini ve yaşadığı toplumsal baskıları eserlerine nasıl yansıttığı, romanın temel odak noktalarından biridir. Tezde, yazarın dilsel yapılar ve metaforlar aracılığıyla insan psikolojisinin derinliklerine inerek, karakterlerin duygusal dünyalarını nasıl ifade ettiği analiz edilmektedir. Psikolojik eleştiri, duygu analizi, metin analizi, bilinç akışı tekniği ve okur tepkisi teorisi gibi edebi yöntemler kullanılarak, yazarın dilinin ve anlatım tarzının derinliği irdelenmiştir. Romanın dil yapısı, anlatım tarzı, kelime seçimleri ve sembolik anlatım teknikleri üzerinden, karakterlerin psikolojik ve duygusal değişimleri ortaya konmuştur. Bu çalışma, Herta Müller'in yazım tarzının, yaşadığı tarihsel ve toplumsal koşullarla nasıl şekillendiğini ve yazarın dilsel anlatımında bu unsurların nasıl bir etkiye sahip olduğunu gözler önüne sermektedir. Ayrıca, eserdeki otobiyografik unsurların, yazarın kişisel deneyimleri ile olan bağlantıları araştırılarak, Müller'in edebiyatının çok katmanlı yapısı ortaya çıkarılmıştır. Tez, yazarın eserlerini daha derinlemesine anlamaya ve edebi analizlere katkı sağlamayı hedeflemektedir.

This thesis study examines the reflection of the author's mental state on the way he uses language in the novel "The One-Legged Passenger" by the German writer Herta Müller, Nobel Laureate in Literature. Müller started his literary career as a member of the German minority living under the oppressive regime and difficult conditions in Romania, his personal traumas, migration experiences and the effects of repressive regimes on human psychology are the subjects of his works. In this context, the novel "One-Legged Passenger" offers an important resource for understanding the author's language and narrative style. The main purpose of the study is to analyze Müller's literary personality, psychological depth and spiritual structure and to reveal his originality and mastery in the use of language. In this context, the mental states of the characters in the novel have been studied in detail using literary methods such as flow of consciousness, emotion analysis and text reviews. The novel reflects feelings such as loneliness, alienation, oppression, helplessness and longing by skillfully using language, while at the same time highlighting autobiographical elements. One of the main focuses of the novel is how Müller reflects his own migration experience and the social pressures he experienced in his works. In the thesis, the author analyzes how the characters express their emotional world by delving into the depths of human psychology through linguistic structures and metaphors. Using literary methods such as psychological criticism, emotion analysis, text analysis, stream of consciousness technique and reader reaction theory, the depth of the author's language and expression style was examined. The psychological and emotional changes of the characters are revealed through the language structure of the novel, the narrative style, word choices and symbolic expression techniques. This study shows how Herta Müller's writing style is shaped by the historical and social conditions she lived in and how these elements have an impact on the author's linguistic expression. In addition, the multi-layered structure of Müller's literature has been revealed by investigating the links of autobiographical elements in the work with the author's personal experiences. The thesis aims to contribute to a deeper understanding of the author's works and to literary analysis.
The reflection of Herta Müller's mental state on the way of usinglanguage in her work "The One-Legged Traveler"
Keywords: Alman Dili ve Edebiyatı