Subklinik mastitisli ineklerde bazı biyokimyasal değerlere e vitamininin etkisi - Simsek, Halil; Aksakal, Mesut (My University, 2005)
Bu araştırmada, subklinik mastitisli ineklerde E vitamininin bazı biyokimyasal değerlere etkisi araştırıldı. Araştırmada, 40 adet inek kullanıldı. Sağlıklı ve mastitisli inekler, Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) ve somatik hücre sayısı (SHS)ına göre belirlendi. Mastitisli ineklere 20 gün boyunca gün aşırı 2.000 IU E vitamini kas içi uygulandı. Sağlıklı, mastitisli ve tedavi gruplarındaki ineklerden alınan kan örneklerinde sodyum (Na), kalsiyum (Ca), potasyum (K), laktad dehidrogenaz (LDH), trigliserid, albumin, kreatin, total protein ve kolesterol düzeylerine bakıldı. Sağlıklı ve mastitisli grup Na (P<0.01) olarak önemli bulunurken aynı gruplarda; Ca, K, LDH, trigliserit, albumin, kreatin, total protein ve kolesterol değerleri farkı (P>0.05) önemsiz bulundu. Mastitisli ve tedavi grupları arasında Na, Ca, ve K (P<0.05) olarak önemli bulunurken LDH, trigliserit, albumin, kreatin, total protein ve kolesterol değerleri farkı (P>0.05)ın önemsiz olduğu saptandı.
Keywords: E vitamini; kan kimyası; inek; subklinik meme yangısı; meme yangısı; biyokimyasal parametreler; kas içi enjeksiyon