6,7-0-SİKLOHEKZİLİDEN-1-AMİNO-4-AZA HEPTAN LİGANDININ CO, Nİ; CU METALLERİNİN SÜLFAT VE NİTRAT TUZLARI İLE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE İNCELENMESİ - GÖMLEKSİZ, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi 6,7-0-SİKLOHEKZİLİDEN-l-AMİNO-4-AZA HEPTAN LİGANDININ Co, Ni, Cu METALLERİNİN SÜLFAT VE NİTRAT TUZLARI İLE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE İNCELENMESİ Mesut GÖMLEKSİZ Fırat Ünivesitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2000; Sayfa : 58 İki veya daha fazla azot içeren aminler, geçiş metalleri ile kararlı kompleksler vermektedir. Ayrıca literatürde değişik grupları ihtiva eden amin bileşikleri ligand olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada daha önceki çalışmalarda sentezi gerçekleştirilmiş 6,7-0- Siklohekziliden-l-Amino-4-AzaHeptan(L) ligandı tekrar sentezlenmiş ve bu ligand ile çeşitli metallerin kompleksleri elde edilerek yapılan aydınlatılmıştır. Çalışmanın birinci basamağında epiklorhidrin, siklohekzanon ile reaksiyona sokularak l-klor-2,3-0-siklohekziliden propan (1) elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci basamağında ise elde edilen (1) bileşiğinin 1 3-diaminopropan ile reaksiyonu sonucunda (L) bileşiği elde edilmiştir. Çalışmanın üçüncü basamağında elde edilen (L) ligandının CuS04.5H20, CoS04.2H20, NİSO4, Cu(N03)2.3H20, Co(N03)2.3H20, Ni(N03)2.2H20 metal tuzlanyla kompleks bileşikleri sentezlenmiş ve yapılan element analizi, İR, UV, manyetik süsseptibilite, NMR, TGA, kondüktometri yardımıyla aydınlatılmıştır. Anahtar Kelimeler : Aza, Amino, Kompleks, Siklohekziliden, 1,3-dioksa, Siklohekzanon, Geçiş Metalleri
Synthesis and investigation of the complexes of 6,7-0-cyclohexiliydine-1-amino-4-aza heptane ligand with Co, Ni and Cu metal sulphates and nitrates
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry