Sosyal Bilgiler Aday Öğretmenlerinin Aday Öğretmen Yetiştirme Sürecine İlişkin Görüşleri - Çakmak, Zafer; Kaçar, Turan; Arıkan, İrfan (Fırat University, 2018)
Bu çalışma ile 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ülkemizde aday öğretmen olarak atanan öğretmenler için uygulanan Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci (AÖYS)’nin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aday öğretmenler, adaylıklarının ilk altı ayında AÖYS’ye tabi tutulurlar. AÖYS, aday öğretmenlerin görevlendirildiği eğitim kurumunda, eğitim kurumu yöneticileri ve danışman öğretmenlerin sorumluluğunda gerçekleştirilir. Bu çalışma nitel bir araştırma olarak yürütülmüştür. Veri toplamada yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ilindeki ortaokullarda görev yapan 10 sosyal bilgiler aday öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmacının katılımcılarla yüz yüze gerçekleştirdiği görüşmeler, görüşme formlarına not edilerek kaydedilmiştir. Çalışmada toplanan nitel veriler, “betimsel analiz” yöntemine göre analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, AÖYS’ye ilişkin olarak bilgilendirme eksikliği olduğu görülmüş, AÖYS uygulama aşamasının uzamasının sıkıcı olabileceği değerlendirilmiştir. AÖYS genel olarak katılımcıların büyük çoğunluğu tarafından uygun bulunmuştur. AÖYS’de aday öğretmenlerin en çok yakındığı durum çok fazla evrak ve form doldurmaları olmuştur.