KRONİK SPONTAN ÜRTİKER İLE MİCRORNA-221, MİCRORNA-155 VE IL-31 İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - BAKAY, ÖZGE SEVİL KARSTARLI (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kronik spontan ürtiker (KSÜ) sık görülen inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Etyopatogenezi çok iyi bilinmemektedir. MicroRNA'lar 19-25 nükleotid uzunluğunda RNA molekülleridir. Protein kodlayan mRNA'ların yaklaşık %30'nun ekspresyonunda düzenleyicidirler. Hücre farklılaşması, apopitoz, antiviral savunma, immün hücrelerin farklılaşması, antikor üretimi ve inflamatuvar mediatör salınımı gibi immün sistem fonksiyonlarında önemli rolleri gösterilmiştir. IL-31 ise kaşıntılı deri hastalıklarında tespit edilen yeni bir sitokindir. Son zamanlarda ürtiker patogenezindeki mast hücre degranülasyonunun microRNA-221 ve microRNA-155 ile ilişkili olabileceği yönünde çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada KSÜ'lü hastalarda microRNA-221 ve microRNA-155'in genetik ekspresyonları ile KSÜ'lü hastaların serum IL-31 düzeyinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya KSÜ'lü 50 hasta ve 50 kontrol alındı. KSÜ'lü hastalara ürtiker aktivite skoru (ÜAS) anketi dolduruldu ve otolog serum deri testi (OSDT) yapıldı. Serum IL-31 ve total IgE seviyelerine bakıldı. MikroRNA-155 ve mikroRNA-221 ekspresyonu gerçek zamanlı real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) ile değerlendirildi. KSÜ'lü hastalarda hsa-microRNA-155-3p ve hsa-microRNA-221-3p'nin 2.2'nin üzerinde kat arttşıı tespit edildi. KSÜ'lü hastalarda ortalama total IgE düzeyi (129.08±14.06) (IU/L) kontrollere (52.74±9.46) (IU/L) göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0.01). Tüm katılımcılarda microRNA-155 ile total IgE arasında pozitif korelasyon tespit edildi (r=0.25, p<0.01). KSÜ'lü hastaların ortalama serum IL-31 düzeyi (7.98±1.81) (pg/ml) ile kontrollerin ortalama serum IL-31 düzeyi (5.26±0.28) (pg/ml) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilemedi (p>0,05). Serum CRP düzeyiyle microRNA-221 arasında pozitif korelasyon tespit edildi (r=0.28, p<0.01). Sonuç olarak hem mast hücresi fonksiyonları hem de inflamatuvar mediatörler üzerindeki etkileri göz önüne alındığında microRNA-221 ve microRNA-155'in KSÜ patogenezine ve yeni tedavi metotlarına ışık tutacağı düşüncesindeyiz. Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, microRNA-155, microRNA-221, IL-

Chronic spontaneous urticaria (CSU) is a common skin disease. However, the exact physiopathology remains unknown. MicroRNA is a family of non-coding RNAs, which consists of 19–25 nucleotides and regulates the expression of approximately 30% of human protein-coding mRNAs. Significant roles have been demonstrated in immune system functions such as cell differentiation, apoptosis, antiviral defense, differentiation of immunocytes, antibody production and inflammatory mediator release. IL-31represents a novel cytokine involved in pruritic skin diseases including atopic dermatitis. recently, studies have been carried out that mast cell degranulation in the pathogenesis of urticaria may be associated with microRNA-221 and microRNA-155.We aimed to investigate the possible roles of microRNA-155, microRNA-221 and IL-31 in the clarification of pathogenesis of CSU. We included 50 patients with CSU and 50 healthy controls. Patients with urticaria filled a questionnaire of disease activity (urticaria activity score – UAS) and done Autologous serum skin test (ASST) . Serum levels of IL-31 and total IgE were analysed. The expression of microRNA-155 and microRNA-221 was assessed by real time RT-PCR Expression of microRNA-155 and microRNA-221 in patients was significantly higher than in controls (fold change >2.2). The mean total IgE level was found to be statistically higher in patients with CSU (129.08±14.06) (IU/L) compared to controls (52.74±9.46) (IU/L), (p<0.01). There was a positive correlation between microRNA-155 and total IgE in all subjects (r=0.25, p<0.01). The difference between the mean serum IL-31 level of the patients with CSU (7.98±1.81) (pg/ml) and the mean serum IL-31 level of the controls (5.26±0.28) (pg/ml) was not statistically significant (p>0,05). There was a positive correlation between serum CRP level and microRNA-221 (r=0.28, p<0.01). In conclusion, considering microRNA-221 and microRNA-155 effects on both mast cell functions and inflammatory mediator, we think that it will guide the pathogenesis of CSU and novel methods of treatment. Keywords: Chronic spontaneous urticaria, MicroRNA-155, MicroRNA-221,IL-31.
Investigation of relationship between chronic spontaneous urticaria with microrna-221, micorna-155 and IL-31
Keywords: Dermatoloji