HAZAR GÖLÜ (GÖLCÜK) SİVRİCE İLÇESİ TARAFINDAKİ KOYUN TEMİZ VE KİRLİ KESİMLERİNDEKİ FİTAPLANKTON VE BENTİK ALG FLORASININ ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, VESİLE (Fırat Üniveristesi, 1995)
Doktora Tezi HAZAR GÖLÜ (GÖLCÜK) SİVRİCE İLÇESİ TARAFINDAKİ KOVUN TEMİZ VE KİRLİ KESİMLERİNDEKİ FİTOPLANKTON VE BENTİK ALG FLORASININ ARAŞTIRILMASI Vesile YILDIRIM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1995, Sayfa: 110 Bu çalışmada Hazar Gölü'nün Sivrice ilçesi tarafındaki geniş bir alan içerisinde ortaya çıkan bentik ve planktonik alglerin mevsimsel gelişmeleri bazı fiziksel, kimyasal özellikleri ile birlikte Ocak 1991 -Aralık 1992 tarihleri arasında incelenmiştir. Diyatomeler (Bacillariophyta) bentik alg toplulukları ve fitoplanktonun en önemli üyeleri olurken bu topluluklar içerisinde yer alan Cyanophyta, Chlorophyta, Dinophyta ve Euglanophyta önemli olamamıştır. Bentik diyatomelere ait 73 takson belirlenmiş olup, bunlardan Gomp honema olivacum, Cymbella helvetica, C. ventricosa ve Navicula cryptocephala en dikkat çekicileri olmuştur. Fitoplankton içerisinde diyatomeler hem takson sayısı (31 takson) hem de taksonlara ait birey sayıları bakımından en önemli algler olmuşlardır. Diyatomeler bentik alg toplulukları içinde her mevsimde çoğalma eğiliminde olmuşlarsa da fitoplankton içerisinde en iyi gelişmelerini ilkbaharda gerçekleştirmişlerdir. Diyatome gelişmeleri ile tüm ölçülen parametreler arasında su sıcaklığı ve silisyum miktarları arasında bir ilişki gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Fitoplankton, Fitobentoz, Algler, Hazar Gölü, Elazığ.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology