BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLI OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN YÖNETİM VE EĞİTİM SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR - Elma, Cevat (Fırat University, 2013)
Bu çalışmanın amacı Birleştirilmiş Sınıflı Okullarda (BSO) görev yapan öğretmenlerin yönetim veeğitim sürecinde yaşadıkları sorunlara ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Samsun iline bağlı 454 BSO’da690 öğretmen görev yapmaktadır. Bu çalışmanın ön uygulaması için görüşlerine başvurulan öğretmenlerhariç çalışma evreninde yer alan 560 öğretmene nihai ölçek gönderilmiş ve 308’i geri dönmüştür. Çalışmanınsonuçlarına bakıldığında BSO’larda görev yapan bir öğretmenin hem öğretmenlik yapması hem de bağımsızsınıflı okullarda birden çok kişi tarafından yürütülen pek çok işi üstlenmek durumunda kalması sorunlaryaşanmasına yol açmaktadır. Ayrıca öğretmenler hem 1. sınıflarda hem de ara sınıflarda okuma-yazmabilmeyen öğrencilerin olması nedeniyle başarılı öğrencilere yeterince zaman ayıramadıklarını, ödevkontrolünde sıkıntı yaşadıklarını ve müfredatın gerisinde kaldıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenler okuldatek öğretmen olmanın getirdiği psiko-sosyal ve mesleki yalnızlığı önemli sorunlar olarak algılamaktadırlar.