GUATR'LI HASTALARDA ANTİOKSİDAN VİTAMİNLER (A, E VE C) SELENYUM VE GLUTATYON PEROKSİDAZ (GSH-PX) DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - AŞKIN, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ GUATR'LI HASTALARDA ANTİOKSİDAN VİTAMİNLER (A, E ve C) İLE SELENYUM VE GLUTATYON PEROKSİDAZ DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI Uğur AŞKIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 35 Bu çalışmada, kontrol grubu olarak 54 kişi ile Guatr teşhisi konulmuş 66 hastanın kan serumlarındaki antioksidan vitaminlerden A, E, C vitaminleri ve selenyum miktarları Yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile Glutatyon peroksidaz aktivitesi ise spekrofotometrik olarak belirlendi. Guatrlı hastalarda A, E, C vitaminleri ile selenyum düzeyleri ve glutatyon peroksidaz aktivitesi kontrol grubuna göre düşük bulundu (p<0.05). Sonuç olarak guatrda görülen antioksidan aktivitelerdeki azalma bu antioksidan vitaminleri ve selenyumun guatr hastalığının etkisiyle oluşabilecek serbest radikallerin zararsız hale getirilmesinde kısmen de olsa etkili olabileceği ve diğer antioksidan sistemlere yardımcı olabilecekleri ileri sürülebilir. Anahtar Kelimeler : Guatr, A, E, C vitaminleri, GSH-Px, Se ve HPLC
An Investigation of the levels of antioxidants vitamins (A, E and C), selenium in serum and glutathione peroxidase (GSH-Px) in erythrocytes of goitre patient's
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry