ELAZIĞ BÖLGESİNDE İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA (7-12 YAŞ) ENÜREZİS SIKLIĞI VE EŞLİK EDEN ÜROLOJİK PATOLOJİLERİN ARAŞTIRILMASI - GÖKSU, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Enürezis, mesane kontrolünün kazanılmış olması gereken yaşta, yani beş yaşından sonra istemsiz olarak gece idrar kaçırmadır. Enürezis, çocukluk döneminin en yaygın kronik sorunlarından biri olup çocukluk çağında en sık karşılaşılan ürolojik problemdir.Bu çalışma; Elazığ il merkezindeki ilköğretim 1-5. sınıf öğrencilerinde enürezis sıklığını ve enürezise etkisi olan faktörleri ortaya koymak amacıyla yapılan kesitsel bir çalışmadır. Nisan-Haziran 2007 tarihleri arasında, Elazığ il merkezinde, basit rastgele örnekleme yöntemi ile, 6-15 yaş arası 945 erkek, 943 kız olmak üzere toplam 1888 öğrenci seçildi. Bu öğrencilere ekte belirtilen anket formu (Ek 3) uygulandı. Tüm vakaların ayrıntılı öyküleri alındı, fizik muayeneleri ve laboratuvar incelemeleri yapıldı. Bulgular ki-kare testi ile değerlendirildi.Enürezisin, Elazığ ilinde belirtilen yaş aralığındaki çocuklarda, erkeklerde kız çocuklarından daha fazla olmak üzere, %18.6' oranında görüldüğü ve yaşla beraber oranın azaldığı saptandı. Sünnet olanlarda enürezis sıklığının azaldığı, gelir düzeyi ile enürezis arasında ters ilişkinin olduğu bulundu. Enürezisin okul başarısını azalttığı, çocukların daha saldırgan ve hırçın oldukları, bunlarda uyku problemleri de olduğu belirlendi.Enürezis ile ilişkili olabilecek diğer bağımsız değişkenler incelendiğinde; cinsiyet, kardiyak patoloji, ailede benzer hikaye, gaita kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu, uyumadan önce sıvı gıda alımı ile anlamlı ilişki saptanmış (p<0.05).Sonuç olarak; enürezis sıklığının literatüre göre ilimizde yüksek olduğu anlaşılmıştır. Enürezis ile sünnet, sünnet yaşı, ailede epilepsi öyküsü ve kardiyak üfürüm birlikteliği gibi çeşitli etkenlerin daha detaylı araştırılması gerekmektedir.

Enuresis is unintentional, night-time urinary inontinence after age 5 when bladder control is expected to be achieved. Enuresis is the most chronic and frequent urologic problem during childhood.This is a cross-sectional study to delineate the factors affecting enuresis and enuresis in primary school children between 1st and 5th grades in Elazığ city center. Between April and June 2007, 945 boys and 943 girls, totally 1888 children were selected between 6-15 years of age in a simple random manner. A questionnaire attached to this text (attachment 3) was applied to these students. Detailed histories, physical examination and laboratory investigations were obtained from all cases. Results were evaluated with chi-square test.Enuresis incidence in the above age group which was higher in boys than girls was 18.6 % and this incidence was found to be decreased with age. It was decreased in circumcised boys and there was a reverse relationship between income status and enuresis. Enuresis decreased school success and these children were more offensive. Besides there was sleeping disorders in there children.When other independent parameters were investigated, gender, cardiac, pathology, similar family history, fecal incontinence, urinary tract infection, fluid intake before sleep were found to be statistically significant (p<0.05)In conclusion; enuresis incidence is found to be increased in our town in comparison with the literature. Certain factors like circumcision, circumcision age, epilepsy history in the family and cardiac murmur should be questioned with enuresis.
Incidence of enuresis and determination of associating urological pathologies in primary school children (7-12 years) in Elaziğ region
Keywords: Çocuk Cerrahisi