Halka yerine sargı kullanılan gölge kutuplu asenkron motorun simülasyonu ve kontrolü - Erdem, Ebubekir; Akpınar, Sefa (My University, 2004)
Gölge kutuplu asenkron motorlar düşük başlama momenti ve düşük verime sahip olmalarına rağmen küçük güç gerektiren sürme sistemlerinde yaygınca kullanılırlar. Gölge kutuplu asenkron motorların başlama momentini arttırabilme, hız kontrolü ve dönme yönünü tersine çevirebilme işlemleri yapılabilinirse, bu motorların uygulama alanları genişleyebilir. Bu çalışmada, yapay sinir ağ (YSA) temelli bir algoritma yardımıyla halka yerine sargı kullanan gölge kutuplu asenkron motorun hız tahmini yapıldı. Hız tahmini için, stator akım ve gerilim, halka yerine kullanılan yardımcı sargının akım ve gerilim ve bir de hız sensöründen alınan hız verileri kullanıldı. Ayrıca halka yerine yerleştirilen yardımcı sargısı, küçük gerilim sağlayan bir faz kaydırma devresi ile beslenen gölge kutuplu asenkron motorun dönme yönünü tersine çeviren ve başlama momentini arttıran bir metot sunuldu. Bu metoda göre kontrol edilen gölge kutuplu asenkron motorun dinamik davranışı analiz edilip, simülasyon ve deneysel sonuçları verildi.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Fizik; Uygulamalı