FUZÛLÎ DİVANI'NDA ŞİKÂYET - ÖZTÜRK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Sikâyet, Fuzûlî Divanı'ndaki önemli unsurların basında gelir. Fuzûlî; ask, sevgili, felek, talih, ayrılık basta olmak üzere pek çok kavramdan sikâyet etmektedir. Sikâyetlerinin sebepleri arasında; sahip oldugu kisilik özellikleri, yasadıgı dönemin ve cografyanın kisiligi üzerindeki etkileri ve Divan siir geleneginin çesitli etkileri bulunmaktadır. Fuzûlî'nin sikâyetlerini, ?zahirî sikâyetler? ve ?gerçek sikâyetler? biçiminde sınıflandırmak mümkündür. Fuzûlî Divanı'ndaki sikâyetlerin tamamına yakını zahirî sikâyet kapsamındadır. Fuzûlî, akla gelebilecek her konudan sık sık sikâyet etmesine ragmen, sabır, sükür, kanaat, tevekkül gibi slami bilincin gerektirdigi hareket tarzından kopmamıstır. Almıs oldugu dini terbiyenin ve yasadıgı dönemin egilimleri bu konuda etkili olmustur. Bu durum, Fuzûlî Divanı'ndaki sikâyetlerin çogunlugunun zahirî nitelikte oldugunu ortaya koymaktadır.

Complaint is the most important element of the Fuzûlî?s Divan. Fuzûlî complains about several subjects such as love, lover, destiny, luck and seperateness. His character, life age, geography and the tradition of Divan poem are the main effects on the reasons for the complaints. Fuzûlî?s complaints can be classified as ?imaginary complaints? and ?real complaints?. The complaints in the Fuzûlî?s Divan are almost consist of imaginary one. Although Fuzûlî complained about nearly all subjects, he continued on being patience, thanks, satisfaction and tevekkül (means do your best then pry for the result) which are the essentials of Islamic behaviour. Having religious training and the trends of his age are the main reasons for that. Thus, most of the complaints included in the Fuzûlî?s Divan are in imaginary manner
Comlaint in the Fuzûlî?s divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı