BAZI ALLİUM TÜRLERİNİN KARYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ - ARIKBOĞA, GÜLŞAH (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada, Amaryllidaceae familyasının önemli cinslerinden biri olan Allium cinsine ait beşi endemik 8 tür (Allium armerioides, Allium colchicifolium, Allium dumanii, Allium muratozelii, Allium orientale, Allium stamineum, Allium subakaka, Allium tuncelianum) karyolojik yönden incelenmiştir. Sitotaksonomik çalışmalar için toplanan farklı örneklerin soğanlarından yararlanılmıştır. Bölünür somatik hücrelerde yapılan çalışmalar sonucunda, türlerin kromozom sayımları ve karyotip analizleri yapılarak ideogramları çizilmiştir. Kromozom sayıları Allium armerioides, Allium colchicifolium, Allium muratozelii, Allium orientale, Allium stamineum, Allium subakaka, Allium tuncelianum türlerinde 2n=16 ve Allium dumanii türünde 2n=16+2B olduğu tespit edilmiştir.

In this study, 8 species, five of which are endemic, belonging to the Allium genus, one of the important genera of the Amaryllidaceae family (Allium armerioides, Allium colchicifolium, Allium dumanii, Allium muratozelii, Allium orientale, Allium stamineum, Allium subakaka, Allium tuncelianum), were investigated karyologically. Onions of different samples collected for cytotaxonomic studies were used. As a result of the studies carried out in dividing somatic cells, the chromosome counts and karyotype analyzes of the species were made and their ideograms were drawn. Chromosome numbers were determined to be 2n=16 in Allium armerioides, Allium colchicifolium, Allium muratozelii, Allium orientale, Allium stamineum, Allium subakaka, Allium tuncelianum species and 2n=16+2B in Allium dumanii.
Cariological examination of some Allium species
Keywords: Biyoloji