SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİNİN BELİRLENMESİ VE BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. - KILIÇ, HALİL (Fırat Üniveristesi, 2013)
İnsan hayatında önemi tartışılmaz olan iletişimin, insanların eğitim hayatında da önemi oldukça büyüktür. O halde eğitim hayatımızın en önemli unsurlarından olan öğretmenlerimizin iletişim becerileri oldukça iyi olmalı ki eğitim-öğretim faaliyetleri amacına ulaşsın. Bu çalışma ile Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin iletişim becerileri belirlenerek, bu becerilerin cinsiyet, mesleki kıdem, mezuniyet branşı ve daha önce iletişim becerileri ile ilgili eğitim alıp almadıkları değişkenlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın evreni 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Malatya ilinde bulunan ilköğretim okullarındaki Sosyal Bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında tanımlanan bu evrenden 135 öğretmene ulaşılmıştır.Öğretmenlerin iletişim becerilerini belirlemek amacıyla Fidan KORKUT tarafından geliştirilen, İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ) (Korkut, 1996a) kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların cinsiyet, mesleki kıdem, mezuniyet branşı ve daha önce iletişim becerileri ile ilgili eğitim alıp almadıkları vb. ile ilgili bilgi toplamak için oluşturulmuş olan kısa bir kişisel bilgi formundan yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde SPSS 16 programı kullanılmıştır. Kişisel bilgiler yüzde ve frekans, likert tipi maddelerde ise aritmetik ortalama ve standart sapma teknikleri kullanılmıştır. Öğretmen görüşleri arasında değişkenler açısından fark olup olmadığının belirlenmesi için parametrik maddeler için t- testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova), non-parametrik maddeler için MWU ve KWH testleri kullanılmıştır. Gruplar arası anlamlı farklılığın belirlenmesinde ise parametrik maddeler için Scheffe, non-parametrik maddeler için de Mean Rank testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgularına genel olarak bakıldığında Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin iletişim becerilerinin yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Bu durum çalışma grubunun öğretmen olması, ilköğretimde görev yapıyor olmaları ve Sosyal Bilgiler dersi gereği iletişimle ilgili önemli becerilerde kazandıracakları bir alanı öğretecek olmaları dolayısıyla oldukça önemli ve istendik durumdur Anahtar Kelimeler: İletişim, Etkili İletişim, İletişim Becerisi

Communication which is very important in human life is also very important in education life. So our teachers, whom are most important for our education life, should have good communication skills so that they can manage their educational goals.With this study, the communication skills of the Social Science teachers will be set and it is aimed to be determined whether it is related to the sex, occupational rank, the branch of graduation and the former education about communication skills. The universe of the research covers the Primary school Social Science teacher in 2012-2013 educational year in Malatya. With this research, 135 teachers have been attained. With the aim of determining the communication skills of the teachers, the Evaluation Scale of Communication Skills, developed by Fidan KORKUT, was used (Korkut, 1996a). Furthermore a short personal info form was used to get information about the sex, occupational rank, the branch of graduation and the former education about communication skills of the participants.To analyze the data, the Programme SPSS 16 was used. With the personal data, the percentage and the frequency techniques were used and with the subjects like likert, the arithmetic average and standart deviation techniques were used. To determine whether there are differences between teacher opinions, t-test and only way variation analyze (Anova) for parametric subjects and MWU and KWH tests for non-parametric subjects were used. To determine the differences between the groups, the Scheffe test for parametric subjects and Mean Rank tests for non-parametric subjects were used.In general, with the data we got with the research, it is obvious that the communication skills of the Social Science teachers are rather high. This situation is because of the being Primary School teachers and necessarily having good communication skills to teach their lesson. Key Words: Communication, Effective Communication, Communication Skills
Specifying the communication skills of the social sciences teachers and examining them for some variables
Keywords: İletişim Bilimleri; Eğitim ve Öğretim