TOPRAK DOLGU BARAJLARDA KAYMA DÜZLEMLERİNİN ANALİTİK OLARAK TAYİNİ - EMİROĞLU, M.EMİN (Fırat Üniveristesi, 1992)
Yüksek Lisans Tezi toprak dolgu barajlarda kayma düzlemlerinin analitik olarak tayini M.Emin EMIRO?LU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1992, Sayfe : 118 Mühendislik yönünden şevlerin stabilitesi, başlıca yolu demiryolu, köprü, bina, toprak barajların ve arkasında su tutan dolguların inşasında önemli yer tutar. özellikle modem yol ve baraj inşaatlarının artmasıyla şevlerde stabilite konusu, daha sık karşılaşılan bir problem olmuştur. Dolgu barajların ve karayollarındaki yarma ve dolguların şevlerinin stabilitesi için; şevlerin kayma yüzeyi genellikle dairesel kabul edilir. Farklı metotlar uygulanarak kayma yüzeyinin şekline, denemeler yaparak karar verilebilir.Çevlerin stabilite analizinde dolgudan ve temelden geçen farklı kayma yüzeyi daireleri seçilir. Böylece minumum güvenlik faktörü çeşitli kayma yüzeylerinde denemeler yaparak, kritik kayma yüzeyi ile birlikte tayin edilir. Kayma yüzeyi, kaymada minumum güvenlik faktörünü veren yüzeydir. Böylece kritik yüzeye, belirli hesaplar neticesinde, karar verilir. Kayma yüzeyinde analiz yapılırken dilim metodu veya sürtünme dairesi metodu kullanılır. Bununla beraber dilim metodu diğer metotlara göre şevlerin stabilitesi çözümlerinde genellikle daha çok kullanılır. Bu araştırmada sızma, sızma çizgisi ve toprak dolgu barajlarda akım ağı ve toprak dolgu barajlar hakkında bilgiler tetkik edilmiştir. Yine bu araştırmada kayma yüzeyi denklemi, zemiıılerdeki kırılma teorilerinden; yararlanılarak, L. ?= İn iz ı cos (45 + -r-~ 8) S. 8 (j,?. a cos (AS + -T-+-7 - x - 8) şeklinde elde edilmiştir. Bu denklemdeki " 5 " değeri, düzeltme faktörü olarak adlandırılmış ve değerinin elde edilmesi için birçok sayıda kaymış şev üzerinde deneme yapılarak 5 değerlerine ait grafik ve tablo hazırlanmıştır. Böylece elde edilen denklem, şevlerin stabilitesine uygulanacak duruma getirilerek gerçek kayma yüzeyi ve güvenlik katsayılarının kolayca temin edilmesi sağlanmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Şevlerin 'stabilitesi, baraj, sızma, kayma yüzeyi, güvenlik faktörü, kayma.

Ill SUMMARY Masters Thesis MATEMATHİCAL ANALYSIS OF SHEAR SURFACES İN THE EARTH FILLING DAMS M.Emin EMIEO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1992, Page : 118 In engineering the stability of slopes takes a great place mainly on the construction of roads, railways, dams, bridges, building, earth dams and behind them water holding fills. Stability problem of slopes is more often encountered today as a result of increasing number of modern highway and dam constructions. For the slope stability analysis of the filling dams, highway fillings and exacavations, the shear surface of slopes is usually chosen as circular. In case of presence of different layers, the shape of shear surface can be determined arbitrarily. In the slope stability analysis shear surfaces are various circular shear surfaces which pass through the foundations.and fills, so minimum safety factor is obtained by trial and error method at the chosen circular shear surface.IV Shear surface which has minimum safety factor morever the sliding, is thus critical shear surface. Analysis of.any shear surface is carried out by the slice or circular friction method. However, slice method provides more general solutions than others. In this text; some researches were done on seepage, line of seepage, filling and Sow net in filling dams. Nevertheless, in this research, " Slide Surface Equation " to be benefited from refraction theories in grounds, 0,. cos (45 + -^- - 8 J -»= hi 1 3.8 0p cos H5 + - -+ - - x - 8^i had been made available in from. In this equation " 5 " theory of value. As proofreading factor has been classified, to be found the other, a great ideal number of slided, to have experiment made over things, belongs " S " theory of values graph and painting had been prepored. Thus, to be found aquation, will be carried out the things to stabilize condition to be tulcen, reality slide surface and confidence of ceoficients is assured could have been provided easily. KEY WOHDS : Stability of slopes, dam, seepage, shear surface, safety factor, slide.
Matemathical analysis of shear surfaces in the earth filling dams
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering