Toz metalurjisi yöntemi ile üretilen ferrobor takviyeli bakır kompozitinin mekanik özelliklerinin belirlenmesi - Yüksel, Erkan; Ulutaş, Aytekin; Çinici, Hanifi (My University, 2016)
Bu çalışmada toz metalurjisi yöntemi ile ferrobor partikülleri takviyeli bakır mekanik özellikleri incelenmia ğırlıkça %1-1.5-2-2.5-3-3.5 oranlarında ilave edilerek sıkıştırıldıktan sonra 800-850900 ºC sıcaklıklarda sinterlenmiştir. Sinterleme öncesinde ve sonrasında yoğunluk ölçümleri yapılan MMC numunelerinin sertlik ve çapraz kırılma dayanımları belirlenmiyapılmıştır. Yapılan SEM-EDS analizleri sonucunda, farklı sıcaklıklarda uygulanan sinterleme işlemi ile farklı intermetalik bileşiklerin oluştuğu ve sinterleme sıcaklığı artı şının numunelerin mekanik özelliklerini iyileştirdiği görülmüştür. Farklı bileşim oranları dikkate alındığında, yapı içerisinde artan takviye partikülü oranına paralel olarak sertlik değerlerinin arttığı,ve çapraz kırılma mukavemetinin azaldığı tespit edilmiştir
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği