TAM SAYILARIN TARİHÇESİ VE TAM SAYILAR KONUSUNUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - ZENGİN, ŞEYDA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Dünyada ve Türkiye'de pek çok öğrenci matematiğin zor olduğunu ve matematiği başaramayacağını düşünerek kaygılanmakta ve matematiğe karşı olumsuz tutum geliştirmektedirler. Daha da kötüsü, matematiği öğrenecek kadar zeki olmadıkları, matematiğin onların uğraşacağı konular arasında bulunmadığı kanaatine varmaktadırlar. Bu durum ilköğretimde başlamakta, okul yılları ilerledikçe ne yazık ki artarak devam etmektedir (Baykul, 2002). Dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişim ve gelişim hızlı bir şekilde devam etmektedir. Yaşanan bu değişimler öğretim programlarını da etkilemektedir. 2005 yılından itibaren yürürlüğe konulan yeni ilköğretim programında diğer alanlarda olduğu gibi matematik öğretim programında da yeniliklere uygun değişimler meydana gelmiştir. Yeni programın içeriği incelendiğinde tam sayılar konusunun öğretiminde ve veriliş yönteminde bazı değişikliklerin olduğu görülmüştür. Ülkemizde de tam sayılar konusu üzerine sınırlı sayıda araştırma vardır. Tam sayılar konusu ile ilgili çalışmalar incelendiğinde, araştırmaların genellikle farklı öğretim yöntem ve teknikleri üzerinde yoğunlaştığı görülür ve bu araştırmalar sınırlı sayıdadır. Tam sayılar konusu ortaokul matematik öğretimi programında geniş bir şekilde yer almaktadır. Bu çalışmada tam sayılar konusunun tarihsel gelişimi ve günümüze kadar olan sürecin incelenmesinde ortaokul matematik öğretmenlerinin görüşleri incelenmiştir. İlgili literatür taramasında bu alanda bu tür bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu da çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın, ileride bu konuda yapılan çalışmalara önemli bir veri kaynağı sunacağı ve matematik eğitimine önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada ortaokul matematik öğretmenlerinin tam sayılar konusuna ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, 2013-2014 öğretim yılında, Bingöl il merkez okullarında görev yapan toplam 30 ortaokul matematik öğretmenlerinden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmada toplanan verilerin analizi iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada; tarihçeye ve müfredata ulaşmak amacıyla tarama modeli kullanılmıştır. İkinci aşamada ise araştırmada toplanan verilerin, araştırma problemine ilişkin olarak, neleri söylediği ya da hangi sonuçları ortaya koyduğunu ön plana çıkarmak, yani "ne" sorusuna yanıt aramak için betimsel analiz kullanılmıştır. Çalışma sonucunda tam sayılar konusunun tarihsel olarak çok ciddi bir geçmişe sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ortaokul matematik öğretmenlerinin tam sayılar konusunu öğretirken genel olarak yapılandırmacı sistemden pek yararlanmadıkları, tam sayılar konusunda modellemeden yararlandıkları, tam sayılar konusuna yönelik ellerinde herhangi bir görsel materyalin mevcut olmadığını bundan dolayı materyali genelde kendilerinin temin ettiğini, kazanımların veriliş sırası açısından uygun olduğunu ifade etmişlerdir. Tam sayılar konusu ders kitaplarına yönelik olarak pek uygun bulunmadığı etkinliklerin zaman alıcı olduğunu, müfredattaki yeniliklerin uygun bulunduğu tespit edilmiştir. Genel olarak ortaokul matematik öğretmenleri matematik müfredatındaki son yenilikleri olumlu bulduklarını dile getirmişlerdir. Anahtar Kelimeler: Tam sayılar, tam sayıların tarihçesi, tam sayıların gelişim süreci.

In the world and Turkey, many students think that math is difficult and are concerned about being unsuccessful and so develop a negative attitude to math. Even worse, they reach t5he conclusion that they are not clever enough to learn math and math is not one of the subjects which they can do. This situation begins with primary education and continues increasingly as the school years pass, unfortunately (Baykul, 2002). Change and development has continued rapidly in our country and in the world as well. These changes have influence on curriculums. There have been changes for math schedule such in other fields, in accord with the innovations, in the new primary education program which has been put into action as from 2005. When content of the new program has been analyzed, it has been seen that there have been some changes on teaching and instructing method for subject of whole numbers. There is limited number of study on whole numbers in our country. When the studies on whole numbers are analyzed, it will be seen that these studies are generally on different teaching methods and techniques and these studies are in limited number. Subject of whole numbers takes a large place in the math teaching program of secondary education. In this study, it has been examined historical development of whole numbers subject and secondary education math teachers' views in analyzing the period past-to-date. This kind of study hasn't been seen in this area while relevant literature scanning. This situation presents importance of this study. It is thought that this study will present an important data source to the studies done on this subject and make an important contribution to math education. In this study, interview method that is one of the qualitative research methods has been used in order to determine views of secondary education math teachers related to whole numbers. Participants of the research are 30 teachers of secondary education who were working in city center school of Bingöl in the 2013-2014 academic years. In the study, semi-structured interview form developed by researcher has been used as data collection tool. Analysis of the collected data is composed of two steps in the study. In the first step, survey model has been used in order to reach history and curriculum. As for the second step, descriptive analysis has been used in order to emphasize what do the data collected in the study say related to the research problem or which results are demonstrated, in other words in order to seek an answer to the "what" question. In consequence of the study, it has been seen that the subject of whole numbers has a serious past, historically. They have indicated that secondary education math teachers don't benefit from constructivist system in general while teaching the subject of whole numbers, benefit from modeling on the subject of whole numbers, haven't got any visual material for the subject of whole numbers and therefore they supply the materials in general and it is suitable in terms of sequence of attainment. It has been determined that subject of whole numbers is not completely suitable for lesson books, activities take long time, innovations are found suitable in the curriculum. In general, math teachers of secondary education have indicated that they approve the recent innovations in the math curriculum. Keywords: Whole numbers, history of whole numbers, development period of whole numbers.
History of whole numbers and teachers' views related to teaching the subject of whole numbers
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Matematik