İSLÂM FİLOZOFLARININ TIP BİLİMİNE KATKILARI (İBN SÎNÂ ÖRNEĞİ) - GÖKSU, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Kendi tarihimize, değerlerimize ve bilim adamlarımıza sahip çıkıp onları gün yüzüne çıkartmak, tüm dünyaya anlatmak ve tanıtmak asli görevlerimizden olsa gerek. Tarihde önemli buluşlarla tıp bilimine önemli katkılarda bulunmuş çok sayıda Türk-İslam alimi bulunmaktadır. Bunların içinde en çok göze çarpanlardan biri İbn Sînâ'dır. Bu şahsiyetleri anlamayı, onların tıp sahasındaki buluşlarını ve görüşlerini derleyip toparlayarak sunmayı amaçladık.Tıp tarihinde önemli yeri olan filozoflarımızı özelliklede İbn Sînâ'yı batılı bilim adamları bizden daha iyi incelemiş ve onlardan yıllarca faydalanma yoluna gitmişlerdir. Bizim bu noktadaki eksikliğimizi giderip onlara hak ettiği yeri ve değeri vermemiz gerektiği kanaatindeyiz. Amacımız eksiksiz ve mükemmel bir çalışma yapmaktan çok bu konuyu ele alıp daha geniş ve daha iyi çalışmalara önayak olmaktır. Bugün hala geçerliliğini koruyan birçok tıbbi buluşun altında Müslüman filozofların imzası vardır. Mesela İbn Sînâ'nın el- Kanun'da anatomi, fizyoloji, ilâç bilimi ve klinik bilimler ile ilgili tesbitleri dikkat çekicidir. Biz bunları çalışmamızda kısmen irdeledik.tıp tarihi ve deontoloji ile ilgilenen ülkemiz bilim adamları başta olmak üzere temel tıp ve klinik bilim dallarında çalışan bilim adamlarımızın özellikle İbn Sînâ'nın el- Kanun'unu iyice inceleyip modern tıp ile karşılaştırarak yeni yaklaşımlar sergilemelerinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz.İnanıyoruz ve umuyoruz ki önümüzdeki zaman dilimi Türk-İslâm âlimlerinin tarihteki yerlerinin daha iyi anlaşılacağı ve görüleceği yıllar olacaktır.

It should be one of our fundamental duties to claim, to explain and present our history, wortus and scholars to all over the world. There?s many Turkish-Islam scholars who had importand contributions to medical sciences with their inventions. Ibn sina is one of mostly demonstrative of all these. We aimed to understand, reviev and submit these characters, their inventions and vision of medical sciences.Scientists from west had analyzed our philosophers especially ibn sina more than us. And tried to benefit from them. We think that we should remove this deficiency and give their worth that they deserve. Our aim is not to do a perfect study. But to point out this topic and to promate better, larger studies. Still today, at mony scientific inventions there?s a pay of these important muslim philosopher. For example, determinations of Ibni Sina at el-Kanun about anatomy, physiology pharmacology and clinic siences is attention getting. We partly analyzed these at our study.It?s inevitable to analyze el-Kanun of Ibn Sina and to compare it with modern science for our scientist to display new approachies.We believe and hope that in the future will be a period that turkish-islam scholars supplements to history will be more understood
Contrubitions of islamic philosopher to science of medicine
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Din; Felsefe