Beç tavuğu (Numida meleagridis) ve Hindi (Meleagridis gallapova) Os hyoideum'u Üzerinde Karşılaştırmalı Makro-Anatomik İncelemeler - İlgün, Ramazan; Kuru, Nilgun; Özkan, Zait Ender (My University, 2015)
Bu araştırmada Phasinidiae familyasında yer alan beç tavuğu ve aynı familyadaki hindinin os hyoideum'ları karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve önemli farklılıklar ortaya konulmuştur. Beç tavuklarında ve hindilerde çift kıkırdaksal olarak bulunan os entoglossum'ların lateral'e yönelmiş yüzlerinin derin birer fossa oluşturmakta olduğu görüldü. Entoglossal kemik basihyoideum'a bağlanarak beç tavuğunda öne doğru sivrilmiş yassı vaziyetteyken, hindilerde daha keskin bir ok ucu şeklinde idi. Beç tavuklarında os hyoideum'un ramus hyoideus'u oluşturan kısa kıkırdakları lateral olarak cranium'a doğru yanlardan basık dışbükey olarak seyretmekte iken hindilerde aynı isimli kollar daha fazla dışbükey olarak lateral'e doğru uzanmakta ve daha uzundu.
Keywords: Biyoloji; Veterinerlik; Zooloji