BOKS MİLLİ TAKIMININ AVRUPA ŞAMPİYONASINA HAZIRLIK KAMPLARI SÜRESİNCE BAZI FİZİKSEL VE OKSİDATİF STRES PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ - PALA, RAGIP (Fırat Üniveristesi, 2011)
Performansın üst düzeyde olabilmesi için elit seviyedeki sporcular birçok fiziksel, motorik ve biyokimyasal etkenlerin etkisi altındadır. Boks yüksek fiziksel kapasite düzeyi ve beceri gerektiren mücadele sporlarından biridir. Bu çalışma, Türk Boks Millî Takımı sporcularının Avrupa Şampiyonasına hazırlık kampları süresince bazı fiziksel, biomotorik ve oksidatif stres parametrelerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma materyalini Türkiye Büyük Erkekler Boks Millî Takımından toplam 29 boksör oluşturmuştur. Çalışmaya katılan antrenman grubuna Avrupa Şampiyonası öncesi Boks Federasyonu tarafından belirlenen 8 haftalık antrenman programı uygulanmıştır. Tüm boksörlerin kampın başlangıcında ve sonunda bazı fiziksel ve biomotorik parametreleri (boy, kilo, vücut kompozisyonu, dikey sıçrama, el-pençe kuvveti gibi) ile bazı oksidatif stres parametreleri (Malondialdehit, 8-isoprostan, 4-hidroksinonenal ve 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine gibi) 10 cc kan örnekleri alınarak incelenmiştir.Sporcuların kamp öncesi ve sonrası vücut ağırlığı (67,44±3,02 kg - 68,44±3,02 kg), dikey sıçrama (43,05±1,83 cm - 44,55±1,81 cm), sol pençe kuvveti (46,49±1,92 kg - 47,37±1.86 kg) değerlerinde ve serum 8-isoprostan (93,02±2,63 pg/ml ? 82,02±3,34 pg/ml) parametresinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler görülmüştür (P<0,05). Diğer oksidatif stres parametreleri Malondialdehit, 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine ve 4-hidroksinonenal değerlerinde bir azalma olmasına rağmen istatistiksel açıdan bir anlamlılık bulunmamıştır (P> 0,05).Sonuç olarak; boksörlerin hazırlık kampı öncesinde yapılan ölçümlerinde bazı parametrelerdeki anlamlı değerlerin, Avrupa Şampiyonası öncesi boksörlerin performanslarına olumlu katkı yapacağı kanısındayız.Anahtar Kelimeler: boksör, fiziksel özellik, biomotorik özellik, oksidatif stres.

High level performances of elite athletes are affected by many physical, motoric and biochemical factors. Boxing is the one of the fight sports requires a high level of physical capacity and skill. This study was conducted to examine some physical, biomotoric and oxidative stress parameters of Turkish National Boxers during training camp.The study material was consisted of 29 boxers belonging to Turkish Boxing men national team. An eight week training program determined by the Boxing Federation prior to European Championship was applied to the study population. Some physical and biomotoric parameters (e.g. height, weight, body composition, vertical jumping, hand grip strength), and some oxidative parameters (e.g. Malondialdehyde, 8-isoprostane, 4-hydroxynonenal, 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine) of the participants were examined by collecting 10 ml blood samples at the beginning and end of the training camp.In conclusion, significant values were found in the evaluation of some parameters of the boxers during the training camp prior to European Championship. Statistically significant changes (P<0,05) were determined in the parameters of body weight (pre-training camp: 67,44±3,02 kg- post-training camp: 68,44±3,02 kg), vertical jumping (pre-training camp: 43,05±1,83 cm- post-training camp: 44,55±1,81 cm), left hand grip strength (pre-training camp: 46,49±1,92 kg- post-training camp: 47,37±1,86 kg) and serum 8- isoprostane (pre-training camp: 93,02±2,6 pg/ml- post-training camp: 82,02±3,34 pg/ml). Although decreases were detected in the values of other oxidative stress parameters (Malondialdehyde, 4-hydroxynonenal and 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine), there were not statistically significant (P> 0,05).As a result, we believe that significant in some parameters will make a positive contribution to the performance of boxers prior to the European Championship.Key words: boxer, physical characteristics, biomotoric characteristics, oxidative stress.
Investigation of some physical and oxidative stress parameters of boxing national team the during preparation to the european championship camps
Keywords: Spor