YEREL YÖNETİCİLERİN BAKIŞIYLA ELAZIĞ 2053 VİZYONU - DEMİRTAŞ, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada Elazığ ilinde faaliyet gösteren kamu ve sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve çalışanları ya da üyeleri tarafından belirlenen ortak bir kent vizyonun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Böylece, Elazığ ilinde yaşayan bütün bireylerin katılım ve kapsayıcılıkla ortak bir gelecek arzusu için birlikte ve huzur içerisinde yaşama beklentisi ve geleceğe yönelik planlar yapma konusunda yol gösterici olması hedeflenmiştir. Elazığ ili Doğu Anadolu Bölgesinde yer alması ve bir zamanların gıpta edilen kenti olmasına rağmen günümüzde bu üstünlüklerini yitirmiş görünümündedir kentin tekrar eski günlerine dönebilmesinde kent sakinleri tarafından oluşturulacak bir vizyonun gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırma, kente yönelik bir vizyon oluşturma açısından önemlidir. Bu araştırma nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde desenlenmiş ve yürütülmüştür. Bu kapsamda tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Elazığ ilinde bulunan sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleriyle birlikte bazı kamu kuruluşlarının yönetici ve çalışanları oluşturmaktadır. Bu kapsamda sivil toplum ve kamu kuruluşlarına 160 adet ölçek dağıtılmış geri dönen ölçeklerden kabul edilebilir nitelikte 122 adet ölçek veri toplama amacıyla kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama amacıyla 28 maddeden oluşan Elazığ 2053 kent vizyonu ölçeği kullanılmıştır. Ölçek geliştirme kapsamında 25 madde içeren bir taslak ölçek formu geliştirilmiştir. 122 adet geri dönen ölçek formundan elde edilen veriler açımlayıcı faktör analizine tabi tutulmuş, .35'in altında değer veren ve iki ve daha fazla faktörde binişik yük değeri alan maddeler çıkarıldıktan sonra dört faktör ve 21 maddeden oluşan bir ölçme aracı elde edilmiştir. Ölçek yoluyla elde edilen veriler dört faktör üzerinden aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri göz önüne alınarak yorumlanmıştır. Katılımcı görüşlerinin çalıştıkları kamu kuruluşu ya da üyesi olduğu sivil toplum kuruluşu değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Bu analiz her bir faktör ve faktörün içerdiği maddeler ile ölçeğin tamamı için yapılmıştır. Ölçeğin dört faktörüne göre elde edilen verilerin ortalama ve standart sapmasına yönelik değerler şu şekildedir: Kurumsal bir şehir olarak Elazığ faktörü beş madde içermekte olup, beş maddenin ortalaması 4.143 seviyesinde çıkmıştır. Modern şehir olarak Elazığ faktörü altı madde içermekte ve ölçek ortalaması 4.344 seviyesinde ölçülmüştür. Yaşanabilir şehir olarak Elazığ faktöründe altı madde bulunmakta olup bu maddelerin ortalaması 4.148'dir. Ekonomik şehir olarak Elazığ adı verilen dördüncü faktör dört madde içermekte ve faktör ortalaması 4.225'tir. Birinci faktöre yönelik olarak yapılan varyans analizinde bütün sorularda ve ölçek genelinde kurumların görüşleri arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. İkinci faktörün dört sorusunda ve ölçek genelinde kurum temsilcilerinin görüşleri arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkarken iki soruda anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Üçüncü faktörün bütün sorularında ve faktör ortalamasında görüş ortalamaları anlamlı farklılıklar oluşturmaktadır. Son olarak dördüncü faktörün de bütün maddeleri ve faktör ortalamasında görüşler arasında farklılık anlamlı bulunmuştur. Bunun doğal bir sonucu olarak ölçek genelinde grupların görüşleri arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Bu farklılıkların kaynağı genellikle şu şekildedir: Milli eğitim müdürlüğünde çalışan katılımcıların görüşleri, TSO, belediye, karayolları ve kent konseyi temsilcilerinin/çalışanlarının görüşlerine göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. AÇSH çalışanlarının görüşleri TSO, belediye ve karayolları çalışanları/temsilcilerinin görüşlerinden anlamlı düzeyde daha yüksek çıkmıştır. STK platformu temsilcilerinin görüş ortalamaları, kent konseyi temsilcilerinin görüş ortalamalarından daha yüksek çıkmıştır.

This institution is aimed at revealing the common city vision in the administrators and conditions of public and non-governmental organizations operating in Elazig province. This is the expectation and future-oriented of all individuals living in Elazig province for a common future desire with participation and inclusion. It is necessary for its location in the Eastern Anatolia Region of Elazig province and for the once enviable city, but it seems to have lost its superiority. This research is designed for quantitative research approach and is detailed. In this context, under the screening model. Together with the managers and members of non-governmental organizations in Elazig province, as well as managers and organizations of public institutions. 122 scales are available for data collection from 160 scales distributed and returned scales. Scale, which consists of 28 items that can collect data in the research, is for the Elazığ city vision of 2053. Creates a draft scale formula with 25 items under scale development. It was subjected to exploratory factor analysis using 122 return forms. Scale average values are applied arithmetic average and standard deviation over four factors. Opinion discussions are for one-way analysis of variance, which will be according to differentiation and differentiation according to the variable of different civil society organizations. This analysis includes each factor and the items included in the factor for the entire scale. The values according to the mean and standard deviation obtained according to the four factors of the scale are as follows: As an institutional city, the Elazig factor contains five items, and it has been selected to choose 4.143 within five periods. As a modern city, the Elazig factor contains six items and the scale average is used to 4.344 measured. As a livable city, Elazig is 4.148. It is 4.225't. The fourth factor called Elazig as an economic city contains four items and the factor average is 4.225. In the analysis of variance conducted for the first factor, significant differences emerged between the institutions for all questions and scale. While there are significant differences between the representatives of the institution in the four questions and scaling of the second factor, it appears in two questions in a meaningful way. In all questions of the third factor and in the factor average, the mean of views is for significant differences. Finally, all the factors and factors of the fourth factor are in the mean. As a natural consequence of this, a significant difference emerged between the scalable groups. TSO is significantly higher than the views of municipalities, highways and city council representatives / employees. TSO employees' TSO was significantly higher than the views of municipalities and highways interviews / representatives. The averages of the NGO platform representatives were higher than those of the city council representatives.
Elazığ vision-2053 from the perspective of local menagers
Keywords: İşletme