SERVİKAL VE VAGİNAL TÜMÖRLERDE AGNOR VE PCNA DEĞERLENDİRİLMESİ - MOR, İLKAY HASKAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
Önceden incelenerek tanısı konulmuş 50 hastadan alınan servikal smearlerin her birinden, 10'ar olgu çalışmaya alınarak değerlendirildi. Smear preparatları soldurularak histokimyasal bir yöntem olan AgNOR ile immünohistokimyasal bir yöntem olan PCNA uygulandı. AgNOR yöntemi uygulanarak yapılan incelemede nükleolus içinde ve dışında seçilebilen AgNOR benekçikleri sayılarak ortalama AgNOR sayıları bulundu. PCNA yöntemi uygulanan preparatlarda pozitif boyanmış hücre nükleuslarının yüzdesi PCNA indeksi olarak değerlendirildi. AgNOR değerleri ve PCNA indeksi hesaplanması sonucunda servikal smear tanılarında maligniteye doğru anlamlı bir artış saptandı (p<0.01). Diagnostik kuşku riski olan grade II ve grade III olguların ayrımında, PCNA ve AgNOR yöntemleri anlamlı bulundu. Her iki yöntemin de tanı koymada yardımcı yöntemler olarak kullanılabileceği düşüncesine varıldı.

Cervical smears of 50 patients (two smears for each patient) were selected arbitrarily from the archive of department of at Fırat University Faculty of Medicine according to their grades: I, II, III, IV and V; smears of 10 patients for each. Smears of each patient were restained either by AgNOR or PCNA methods following acid-alcohol application. AgNOR counts were simply mean numbers of AgNOR dots within the cell under high power microscopic field, where as PCNA indices were the per cent of positively stained cell nuclei. We found that AgNOR counts and PCNA indices of the specimens were increasing parrallel with their grades (pO.Ol). In the case of suspicion between grade II and III smears, AgNOR and PCNA staing methods were found to be helpful for definitive diagnosis.
The Value of AgNOR and PCNA methods in diagnosis of cervical and vaginal tumours
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tıbbi Biyoloji; Medical Biology