TV PROGRAMLARININ SUNUMUNDA ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİNİN KULLANIM ÖRNEKLERİ - TAŞ, TALİP (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüz dünyasında teknolojinin her geçen gün gelişmesi insanları birçok teknolojik alet kullanımına sürüklemiştir. Bu bağlamda gelişen ve gelişime açık bulunan artırılmış gerçeklik teknolojisinin televizyon programlarına katkısı, programların sunum şekillerinde yaşanan değişim ve sanal nesneler ile birlikte oluşan etkileşimli hikâye anlatımına odaklanarak, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle üretilmiş televizyon programlarının örnekleri bu tezin çıkış noktasını ve konusunu oluşturmaktadır. Araştırmanın evreni, günümüzde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanılan artırılmış gerçeklik teknolojisidir. Çünkü seçilen evren ne kadar güncel ve gelişime açık olursa incelemeler o kadar verimli bir hal almış olacaktır. Araştırmanın örneklemini ise "ölçüt örnekleme" yoluyla seçilen artırılmış gerçeklik teknolojisinin teknik olarak uygulanabildiği 'haber programı, haber bülteni, spor bülteni, hava ve yol program' türleri oluşturmaktadır. Nitel bir çalışma yürütüldüğü için veri toplama aracı olarak literatürde daha önceden var olan çalışmalar incelenmiş ve mevcut çalışmalardan farklı olarak televizyon programlarında kullanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi örnekleri çözümlemeler yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanan televizyon programlarının sunum şekillerinde değişimlerin meydana geldiği, televizyon programlarında sesli bir şekilde yapılan sunumların görseller ile canlandırmaları yapılarak anlatımın desteklendiği, bu teknolojiyle birlikte program sunucularının sanal nesneler ile etkileşimde bulunduğu, program sunucularının program sunumları esnasında bu teknoloji ile üretilen sanal nesnelere tepkiler vererek program sunumunu gerçekleştirdiği ve bu durumun da gerçeklik hissiyatı uyandırdığı ve bu teknolojiyle oluşturulan sanal nesnelerin veya grafiklerin televizyon programlarında kullanılması, sunucu tarafından sunulan bilgilerin anlaşılırlığını kolaylaştırdığı tespit edilmiştir.

In today's world, the development of technology day by day has led people to use many technological tools. In this context, the contribution of the augmented reality technology, which is developed and open to development, to television programs, the change in the presentation of the programs, and the examples of television programs produced with augmented reality technology by focusing on interactive storytelling with virtual objects constitute the starting point and subject of this thesis. The universe of the research is the augmented reality technology, which is being used intensively today. Because the more up-to-date and open to development the selected universe is, the more productive the investigations will be. The sample of the research, on the other hand, consists of the types of 'news program, news bulletin, sports bulletin, weather and road program' in which the augmented reality technology selected through "criteria sampling" can be applied technically. As a qualitative study was conducted, previous studies in the literature were examined as a data collection tool and, unlike existing studies, the examples of augmented reality technology used in television programs were analyzed through analysis. According to the results obtained in the research, changes occur in the presentation styles of television programs using augmented reality technology, the presentations made in television programs are animated with visuals and the narration is supported, with this technology, the program presenters interact with virtual objects, the program presenters use this technology during the program presentations. It has been determined that the presentation of the program by reacting to the virtual objects produced by the presenter creates a sense of reality and the use of virtual objects or graphics created with this technology in television programs facilitates the understanding of the information presented by the presenter.
The samples of usage of augmented reality technologies on presentations of TV programs
Keywords: Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri