TAHLÎLU'L-EHTÂI'Ş-ŞÂI'ATI LEDÂ'T-TULLÂBI KIRÂATI HAFS VE TASHÎHUHÂ (FI MERÂKIZI TAHFIZI MEDINETI ERBÎL) - SULAIMAN, PAYMAN SWAR SULAIMAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, Hafs kırâati talimi alan öğrencilerin, Kur'ân ayetlerinin edâsı esnasında yapmış oldukları yaygın dilsel hatalar ele alınmıştır. Araştırmada, Kur'ân-ı Kerim'den bazı sesler ve kelimeler üzerine odaklanılmıştır. Bu seslerin doğru bir şekilde telaffuzu ve çıkarılış şekli açıklanmış, öğrencinin ve okuyucunun belirtilen hatalara götüren sebepleri, kolaylıkla anlayabileceği şekilde her sesin dilsel ve fonetik tahlilleri yapılmıştır. Bununla birlikte bu hataların düzeltilme yolları da açıklanmıştır. Çalışmanın dilsel ve fonetik bir hüviyete sahip olması, seslerin edasını bilinmenin önemine vurgu yapması ve hataların tahlilini içermesi sebebiyle açıklayıcı analiz yöntemi kullanılmıştır.

The present study tackles the common linguistic errors in Hafs recitation students while reciting the Holy Qur'an on the level of performance. It focuses on samples of sounds and Qur'anic words that clarify the correct performance of these sounds and how they are pronounced. Then, they are analyzed linguistically and acoustically in separation in a way that simplifies, for the students and reciters, the understanding the reasons behind such errors and how they can be corrected. The study also focuses on the linguistic and acoustic aspects, showing the importance of knowing how the sound is performed, and error analyses this is why it follows the descriptive analytical approach.
Hafs kırâati okuyan öğrencilerin yaygın dil hatalarının tahlili ve düzeltme yolları (Erbil hafızlık merkezleri özelinde) Analyzing and correcting the common linguistic errors in hafs recitation students (In Erbil's memorization centers)
Keywords: Din