İBRÂHÎM SÛRESİ'NİN KONULU TEFSİRİ - ŞAHİN, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2022)
Konulu Tefsir yöntemiyle çalıştığımız İbrâhîm sûresinde: İbrâhîm peygamberin mücadelesinde önemli bir yer tutan tevhîd inancı, şirkin reddedilerek insanların putlara tapmaktan alıkonulması isteği, Allah'ın varlığı ve birliği, konuları işlenmiştir. Ayrıca her peygamberin kendi kavminin diliyle gönderilmesi, namaz ve duanın önemi, Allah'ın misaller vermesi, inananlara mükâfat verilecek olması, inanmayanların ise cezalandırılacak olmaları, inkârcıların hesap gününde içler acısı ibretlik bir durumda olmaları ve âhiret hayatı ile ilgili konular yer almaktadır. İbrâhîm Sûresinin Konulu Tefsiri hakkında yapmış olduğumuz çalışma, biri giriş kısmı olmak üzere iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş kısmında konunun önemi, amacı ve metoduyla ilgili bilgiler verilip genel anlamda konulu tefsir, konulu tefsirin tarihçesi ve sûre çerçeveli konulu tefsirden bahsedilmiştir. Birinci bölümde İbrâhîm peygamber ile ilgili genel bilgiler verilerek sûrede adı geçen peygamberlerden bahsedilip sûrenin anlaşılmasında öne çıkan kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde sûrede geçen âyetler konulu tefsir yöntemine göre başlıklar halinde sınıflandırılarak İbrâhîm sûresi konulu tefsiri yöntemiyle çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmamıza konu olan sûre hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.

In the chapter of Ibrahim, which we studied with the method of tafsir on the subject: The belief of tawhid, which has an important place in the struggle of the Prophet Abraham, the desire to prevent people from worshiping idols by rejecting shirk, the existence and unity of Allah, are discussed. In addition, there are issues related to the sending of each prophet in the language of his own people, the importance of prayer and prayer, Allah's giving examples, the fact that believers will be rewarded, those who do not believe will be punished, the unbelievers being in a deplorable exemplary situation on the day of judgment, and the life of the hereafter. The work we have done under the name of The Tafsir of Ibrahim Surah consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction part, information about the importance, purpose and method of the subject is given, and in general terms, the subject tafsir, the history of the themed tafsir and the themed tafsir with a surah are mentioned. In the first chapter, general information about the Prophet Abraham is given, the prophets mentioned in the surah are mentioned and the prominent concepts in understanding the surah are explained. In the second part, the verses in the surah are classified under headings and a themed interpretation of the surah Ibrahim is made. In the conclusion part, a general evaluation has been made about the surah which is the subject of our study.
The topical exegesis of Surah İbrahim
Keywords: Din