EPİDURAL ANESTEZİDE LİDOKAİN BOLUS VE FRAKSİYONE UYGULANMASININ RİSKLİ HASTALARDAKİ ANESTEZİ KALİTESİ VE HEMODİNAMİK YANITA ETKİSİ - ARIK, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Çalışmamızda riskli hastalarda daha iyi hemodinamik stabilite sağlamak ve olası hemodinamik olumsuzlukları zamana yayıp en aza indirmek amacıyla bolus ve fraksiyone EA'yı karşılaştırmayı planladık.Çalışmaya benign prostat hipertrofisi nedeniyle TUR-P cerrahisi uygulanacak elli yaş ve üzerinde, Goldman kardiyak risk indeksine göre ikinci sınıf ve üzerinde olanlar, GOLD kriterlerine göre KOAH tanısı alanlar, regüle edilmemiş hipertansiyonu veya diyabetes mellitusu olanlar ve fiziksel durumu ASA III-IV grubunda olan 80 hastayı çalışmaya aldık. Hastaları bolus ve fraksiyone EA uygulanmalarına göre iki, bunları da kendi içinde EF'si >50 ve <50 olmak üzere toplam 20 kişilik dört gruba ayırdık. Dört gruptan EF'si >50 ve <50 olan iki gruba fraksiyone, diğer iki gruba da bolus %2'lik lidokain uyguladık.Dört grubun 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35., 40., 45., 50., 60., 90., 120. dakikalarda sensoriyal blok seviyelerini Pinprick testi, motor blok derecelerini Bromage skalası ile, sistolik, diyastolik, kalp tepe atımlarına, SVB'lerine, periferik oksijen saturasyonlarına baktık. Sensoriyal bloğun T10'a çıkış sürelerini, maksimum sensoriyal blok seviyelerini, sensoriyal bloğun iki segment gerileme sürelerini ve komplikasyonları kaydettik.Çalışmanın sonucunda, fraksiyone EA uygulanan gruplarda bolus EA'ya göre daha iyi bir hemodinamik denge sağlandığı, bu farkın da istatistiksel olarak anlamlı olduğunu saptadık. Fraksiyone EA uygulanan gruplarda; sensoriyal bloğun T10'a çıkış süreleri ve sensoriyal bloğun iki segment gerileme süresi daha uzun, maksimum sensoriyal blok ve duyusal blok seviyeleri daha düşük bulundu.Sonuç olarak, fraksiyone EA'nın bolus şeklinde uygulanan EA'ya göre daha iyi hemodinamik stabilite ve daha uzun süreli motor blok sağlayabileceği; ancak, etki başlama süresinin bolus şeklinde EA uygulanan gruplarda daha hızlı olduğu sonucuna varılmıştır. Fraksiyone EA'nın fizyolojik adaptasyonu kısıtlı olan riskli hastalarda daha güvenli bir teknik olacağı kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Epidural anestezi, fraksiyone, bolus, hemodinami.

In the present study, a comparison of bolus and fractional EA was planned to obtain a better hemodynamic stability and to spread over time and minimize probable hemodynamic negativities in risky patients.Eighty patients to have TUR-P surgery due to benign prostat hypertrophy withe the age of 50 and older, who are in Goldman cardiac risk index Class II or above, diagnosed with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) based on GOLD criteria, with non-regulated hypertension and diabetes mellitus and those physically in ASA III- IV group. Patients were divided into two groups according to EF value of >50 <50. Twenty patients with EF value of >50 and 20 with <50 were administered with 2% lidocain either as bolus or fractional.In all groups, at 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35., 40., 45., 50., 60., 90. and 120. minutes post- administration, sensorial blockage level was measured by Pinprick test, degree of motor blockade was measured with Bromega scala. Also, at the same time points systolic and diastolic blood pressures, heart rate, CVP, peripheral oxygen saturation were examined. Time of increasing of sensory blockade to T10, maximum sensory block levels, time for regression of sensory block for two segments and complications were recorded.Results of the study showed that fractional EA method provided a beter hemodynamic balance than bolus method and this difference was statistically significant. In fractional EA adminestered groups, time of increasing of sensory blockade to T10 and time for regression of sensory block for two segments were found to be longer while maximum sensory bolck levels and sensory block levels were found to be lower.In conclusion, compared to bolus method, fractional EA method achieved a beter hemodynamic stability and longer motor blackade, but bolus method has a shorter time for anesthetic effect to begin. It was concluded that fractional EA would be a safer method in risky patients with limited physiological adaptation.Keywords: epidural anesthesia, fractional, bolus, hemodynamics
Effect of bolus and fractional lidocaine administration in epidural anesthesia on quality of anesthesia and hemodynamic response in patients with risk
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon