TÜRKİYE'DE GÖL KİRLİLİĞİ VE GÖLLERİN TRAFİK SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİNDE UYGUN BİR MATEMATİKSEL MODELİN SEÇİMİ - ALPASLAN, KENAN (Fırat Üniveristesi, 1995)
Bir gölün trofik düşeyinin tahmin edilebilmesi, göl ile ilgili planlama ve aşın beslenme durumunda eski durumuna döndürme çalışmalan için gereklidir. Göller geleneksel olarak üç trofik sınıftan birisine dahil edilirler: Oligotrofik güller besin maddesi açısından fakir, ötrofik göller zengin olup, mezotrofik göller bu iki sınıfın arasında yer alırlar. Bu üç sınıf arasındaki sınırlar gelişigüzel seçilmiştir. Dolayısıyla göl sımflandırmalan sübjektiftir. Bu çalışmada fosfor yükleme modelleri arasında en çok kullanılanların Türkiye göllerini sınıflandırmadaki uygunluklan araştmlmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Bitki Besin Maddeleri., ötrofikasyon, Trofik indeks Matematiksel Modeller, Göl Kirliliği.

The assessment of the trophic state of a lake is essential for planning actions to protect and., if the lake is overfertilised, to recover it. Traditionally, most lakes have been placed in one of three trophic categories: Oligotrophic lakes are poor in nutrients; eutrophic lakes are rich in nutrients arid mesotrophic lakes take place between these two categories. The boundaries between these three categories are somewhat arbitrary., therefore lake classifications are more subjective. In this study the suitability of the three most successful phosphorus loading models in classification of lakes in Turkey are investigated. KEY WORDS: Plant Nutrients, Eutrophication, Trophic Index, Mathematical Models, Lake Pollution.
Lake pollution in Turkey and the determination of a suitable mathematical model for the trophic state assessment of lakes
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering