Diyabetli Hastalarda Yüzeyel Mantar Enfeksiyon Etkeni Olarak Saptanan Dermatofit ve Mayaların Tiplendirilmesi, Mayaların Antifungal Duyarlılıklarının Belirlenmesi - Yıldız, Fatime; Toraman, Zülal Aşçı (My University, 2020)
Amaç: Diabetes mellitus (DM) tanılı hastalarda; yüzeyel deri enfeksiyonlarına neden olan dermatofitve kandida enfeksiyonlarına sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu çalışmada; Mikoloji Laboratuvarı’ndayüzeyel mantar enfeksiyonu düşünülen diyabetik 80 hastaya ait toplam 130 adet deri ve tırnak kazıntıörnekleri incelenmiştir.Gereç ve Yöntemler: Fungal etkenlerin tanımlanmasında; direkt mikroskobik inceleme, kültür vekonvansiyonel tanı yöntemleri kullanıldı. Mayaların tanımlanması, API ID32C (bioMérieux, Fransa))kiti ile yapıldı. Candida spp. suşları için antifungal duyarlılık testleri disk difüzyon yöntemi ile CLSIkriterlerine uygun olarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 80 hastanın yaş ortalaması 57.73±10 (yaş aralığı; 36-80) olup,35’i (%44) erkek, 45’i (%56) kadın idi. Çalışmada değerlendirilen 130 deri ve tırnak kazıntı örneğinin89’unda direkt mikroskopi pozitif olarak değerlendirilmiştir. Direkt mikroskopi pozitif saptanan 89örneğin 54’ünde kültür pozitifliği tespit edildi. Dermatofit türleri 36 örnekte (%28), Candida spp 29örnekte (%22) tek etken olarak tespit edilirken, 13 örnekte (%10) ise birlikte izole edildi. Kadınhastalara ait kazıntı örneklerinde Candida spp %27 (18/68), erkek hastalara ait örneklerinde iseTrichopyton rubrum (T. rubrum) %25.9 (16/62) oranı ile en fazla saptanan etkendi (P=0.76). T.rubrumve Candida spp en sık tespit edilen etkenler idi (P=0.49). Kandida türleri içinde en fazla saptanan türCandida albicans (C.albicans) idi. Flukonazol direnci C.albicans, C.sake, C.parapsilosis ve Ckrusei’de sırasıyla %31, %72, %100 ve %100, vorikonazole direnç ise %13, %14, %25, %0 oranındatespit edildi (sırasıyla, P=0.21, P=0.63).Sonuç: DM hastalarında en fazla saptanan fungal patojenler Candida spp, T. rubrum olarak tespitedildi. Kandida türlerinde flukonazol ve vorikonazole direnç oranları yüksek bulunması nedeniyletedaviye yanıtsız olgularda antifungal duyarlılık testlerinin yapılmasının büyük önem taşıdığıdüşünülmektedir.
Keywords: Dermatoloji; Mantar Bilimi; Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji