BÖBREK NAKİLLİ HASTALARDA NAKİL ÖNCESİ VE NAKİL SONRASI DÖNEMLERDE HEMATOLOJİK İNDEKSLER VE SERUM ATEROJENİK İNDEKSİN KARŞILAŞTIRILMASI - KARABAL, FATMA GÜNAY (Fırat Üniveristesi, 2022)
Böbrek naklinin, diyaliz tedavisi ile karşılaştırıldığında hayat standartlarını arttırdığı, morbidite ve mortalite oranlarını azalttığı çalışmalar ile gösterilmiştir. Bununla birlikte hem ekonomik hem de etkinlik açısından çok daha karlıdır ve en üstün renal replasman tedavisi (RRT) olarak kabul görmektedir. Böbrek nakli tedavisinin bütün avantajlarına rağmen kronik allogreft hasarı, tedaviye seconder gözlenen maligniteler, immünsupresif ilaçların olumsuz etkileri gibi çoğu soruna halen çözüm bulunamamıştır. Bu süreçler böbrek nakil hastasının takibini zorlaştırmış ve böbrek nakil hastasında nakil sonrası progresyonu belirlemede, komplikasyonları yönetmede ve tedavi sürecinde kullanılacak yeni inflamatuar belirteçlerin araştırılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu çalışmada kolay erişilebilir olan ve inflamasyon belirteci olarak kabul gören hematolojik indeksler ile serum aterojenik indeksin bir inflamasyon süreci olan renal transplantasyon hastalarında transplantasyon öncesi ve sonrası karşılaştırmasını yaparak yol gösterici olabileceğini amaçlandı. Çalışma, Nefroloji polikliniğine başvuran ve böbrek nakli tanısı ile takipli 35 hasta ile yapıldı. Verilerin analizinde Ki-Kare analizi (Pearson Chi-kare), Mann Whitney-U testi, Shapiro Wilk analizi testleri SPSS 22 paket programı çalışılarak yapıldı. Anlamlılık değeri p? 0,05 olarak kabul edildi. Yapılan çalışmada hastaların 16'sı kadın (%45,7) ve 19 'u(%54,3) ü erkekti. Yaş ortalaması 42,7±12,5(min =20, max=65) idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların nakil öncesi ve sonrası trombosit lenfosit oranı (PLO) ve serum atherojenik indeks (AIP) düzeyleri arasında anlamlı farklılık gözlenmezken nötrofil lenfosit oranı (NLO) arasında farklılık gözlendi. Nakil sonrası NLO oranında istatiksel olarak anlamlı artış olduğu gözlendi(p=0,015) Sonuç olarak; inflamatuar belirteç olarak kullanılan, ucuz ve ulaşımı kolay olan NLO, AIP ve PLO 'nun böbrek nakli hastalarında inflamasyonu göstermede ve inflamasyon süreciyle bağlantılı komplikasyonları yönetmede, allogreft hasarını, immünsüpresif ilaçların yan etkilerini ve kardiyovasküler riskleri öngörmede yol gösterici olabileceğini düşünmekteyiz. Ancak daha geniş çalışmalar yapılarak bu konuya çok daha fazla açıklık getirileceğine inanmaktayız. Anahtar kelimeler: Böbrek nakli, Nötrofil lenfosit oranı, Trombosit lenfosit oranı,Serum atherojenik index

Kidney transplantation improves quality of life, reduces morbidity and mortality compared to dialysis, is also more advantageous in terms of cost-effectiveness and is considered the most effective RRT. Despite all the advantages of kidney transplant treatment, many problems such as chronic allograft damage, treatment-related malignancies, and side effects of immunosuppressive therapy have not been solved yet. These inflammatory processes have made the follow-up of the kidney transplant patient difficult and has led to the need to search for new inflammatory markers to be used in determining the post-transplant progression, managing complications and in the treatment process. In this study, it was aimed to guide us by comparing hematological indices and serum atherogenic indices which are easily accessible and accepted as indicators of inflammation, in renal transplantation patients with an inflammation process before and after transplantation .35 patients who applied to the nephrology outpatient clinic who were followed up with the diagnosis of kidney transplantation were included in the study. Chi-square analysis (Pearson Chi-square), Mann Whitney-U test, Shapiro Wilk analysis and SPSS 22 package program were used in the analysis of the data. The significance value was taken as p? 0.05. In the study, 16 (45.7%) of the patients were female and 19 (54.3%) were male. The mean age was 42.7±12.5(min =20, max=65). While no significant difference was observed between the PLR and AIP levels of the patients included in the study before and after transplantation, a difference was observed between the NLR rates. A statistically significant increase was found in the NLR rate after transplantation (p=0.015) As result, we think that NLR, AIP and PLO, which are used as inflammatory markers, are inexpensive and easily accessible, can be a guide in showing inflammation in kidney transplant patients and in managing complications associated with the inflammation process, predicting allograft damage, side effects of immunosuppressive drugs and cardiovascular risks. However, we believe that more comprehensive studies are needed in this area. Keywords: Kidney transplantation, Neutrophil lymphocyte ratio, Platelet lymphocyte ratio, Serum atherogenic index
Comparison of hematological indexes and serum atherogenic indices in PRE- and post transplant periods of kidney transplantation patients
Keywords: Nefroloji