YOKSULLUKLA MÜCADELEDE YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ: ELAZIĞ BELEDİYESİ HAYIR ÇARŞISI ÖRNEĞİ - Yusufoğlu, Ömer Şükrü (Fırat University, 2021)
Yoksulluk dünyadaki en temel ve çözülmesi en zor problemlerden biridir. Genel nedenleri olduğu kadar bireysel nedenlerinin de olması konuyla ilgilenen uzmanların işini zorlaştırmaktadır. Her türlü zorluğa rağmen yoksullukla mücadele dünya genelinde küresel, ulusal ve yerel düzeyde yapılmaktadır. Verilen mücadele yoksulluk sorununu ortadan kaldırmasa bile yoksulların ihtiyaçlarını karşılayarak onların yükünü hafifletmektedir. Yoksullukla mücadelede en önemli aktörlerden biri yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler yoksulların temel ihtiyaçlarını karşılayarak onları çeşitli risk ve problemlerden kurtarmaktadır. Özellikle gıda bankacılığı uygulaması mutlak yoksulluğu ciddi şekilde azaltmaktadır. Yoksullukla mücadelede yerel yönetimin rolünü inceleyen bu çalışma Elazığ ilinde Belediyeye bağlı bir kuruluş olan “Hayır Çarşısı” modelini incelemektedir. Bu amaçla 1 birim sorumlusu ve 10 yoksulla mülakat yapılmış ve alınan yanıtlar çalışma kapsamında yorumlanmıştır. Birim sorumlusuna 10 yoksullara ise 7 sorudan oluşan mülakat formu sunulmuştur. Yapılan araştırma sonucunda Hayır Çarşısının yardımları oldukça düzenli yaptığı, genel olarak en muhtaç aileleri seçtiği görülmüştür. Yoksulların ise aldıkları yardımlardan memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır.