Mood and Seasonality Among Medical Students - Kuloğlu, Murat; Atmaca, Murad; Ünal, Ahmet; Tezcan, A.ertan (Fırat University, 2001)
Recent studies have shown that mental state is affected by seasonal changes. This is called as seasonality. In the present study, it was aimed to determine the proportion of seasonality on totally 160 medical students (92 males, 68 females) from Fırat University Medical Faculty. Subjects were used in Seasonal Pattern Assessment Questionnaire. Sixty four students (40%) reported that seasonal changes were problem for themselves. In our study, the mean Global Seasonal Score (GSS) was 12.24±7.32. Males had a significantly higher GSS than females (13.42±4.73 in males, 10.80±2.62 in females). Subject reported that they felt better feeling in summer (57.3%) and in spring (27.8%). Also, they reported more social activities in summer (54.9%) and in spring (24.1%) and lowest amount of sleep in the summer (10.6%). We found that students in our region were affected by seasonal changes.

Son yıllardaki araştırmalar, insanların ruhsal durumlarının mevsimsel değişikliklerden etkilendiğini göstermekte ve bu durum mevsimsellik olarak adlandırılmaktadır. Çalışmamızda, Elazığ'daki Tıp Fakültesi 4, 5 ve 6. sınıfında okuyan 92'si erkek, 68'i kız toplam 160 öğrencide mevsimselliğin klinik anlamda duygudurum üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Deneklere Mevsimsellik Gidiş Değerlendirme Formu uygulanmıştır. Çalışma grubunu oluşturan 64 öğrenci (%40) mevsimlerle ortaya çıkan değişikliklerin kendileri için bir sorun oluşturduğunu bildirmişlerdir. Çalışmamızda ortalama Global Mevsimsellik Skoru (GMS) 12.24±7.32 olup, erkeklerin ortalama skoru 13.42±4.73, kızlarınkinden (10.80±2.62) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Araştırmaya katılanlar kendilerini en iyi yaz (%57.3) ve ilkbahar (%27.8) aylarında hissettiklerini en çok yaz (%54.9) ve ilkbahar (%24.1) aylarında sosyal faaliyette bulunduklarını en az yaz aylarında (%10.6) uyuduklarını bildirmişlerdir. Elde ettiğimiz verilerden, bölgemizdeki öğrencilerin mevsimsel değişikliklerden etkilendiği sonucuna varılmıştır.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DUYGUDURUM VE MEVSİMSELLİK