1980-2000 ARASI TÜRKİYE'DE YAŞANAN SİYASİ KRİZLERİN DIŞ TİCARET VE GİRİŞİMCİLİK ÜZERİNE ETKİLERİ - KAMAÇ, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Hızla gelişen ve değişen teknolojiyle beraber 21. yüzyılda üretim ve tüketimin artması ve sosyo-kültürel anlamda değişimlerin yaşanmasıyla çok uluslu şirketler de idari anlamda değişlikler yaşamış ve bu değişiklikler devamlılığını sürdürmüştür. Bunların yanında artık tek tip tüketici yaratılmasıyla geleneksel ürünler ortadan kaldırılmıştır. Türkiye'de devrim niteliği taşıyan 24 Ocak 1980 ve 5 Nisan 1994 kararlarının ekonomide pozitif etki oluşturup oluşturmadığı ve dış ticaret politikalarının üzerindeki etkisi sonucu bu dönemdeki girişimcilik üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Dolayısıyla bu çalışmada 1980'den sonra Türkiye'de 1980, 1994, 1998-1999, 2000-2001 yıllarında yaşanan krizlerin dış ticaret ve girişimcilik üzerindeki olumlu olumsuz etkileri araştırılmıştır. Dış ticaret yapısı; TÜİK' ten alınan verilerle ithalat ve ihracatın sektör dağılımı esas alınarak değerlendirilmiştir. Aynı zamanda TÜİK' ten alınan sektöre göre açılıp kapanan işletmelerin sayısıyla döneme dair girişimcilik alanında çalışılmıştır.

With the rapid developpement and change of technology, production and consumption has increased, as social and cultural life has changed, administrative affairs of multinational companies has also changed. Moreover, as the profil of consumer has chaged, traditional consuption has decreased. 24 January 1980 and 5 Avril 1994 is an important date, decisions taken on this date has made a positive effects has made positive effects on economy and entrepreneurship. Therefore, it has been investigated in this study the positive and negative effects of crisis on trade and entrepreneurship after the following years1980, 1994, 1998-1999, 2000-2001. With the data received from Turkish Statistical İnstitute, it has been examined foreign trade structure, export and import capacity. By this way, sectoral work has been made, the number of closed business and effects on entrepreneurship has been researched,
The effects of crisis on foreign trade and entrepreneurship in Turkey between 1980 and 2000
Keywords: Ekonomi