EFÜZYONLU OTİTİS MEDİA SIVISINDA MANTAR VARLIĞI - KARAKAŞ, MEHMET ALİ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Efüzyonlu otitis media(EOM) sağlam kulak zarı arkasında, orta kulakta sistemik ve lokal enfeksiyon bulguları olmaksızın sıvı birikmesidir. Bu çalışmanın amacı EOM'li hastalarda, efüzyon sıvısında mantar varlığını ve varsa bunun efüzyon gelişiminde etken olup olmadığını araştırmaktır. Çalışma Fırat Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Kliniğinde, Mart 2013 ile Ekim 2013 tarihleri arasında EOM nedeniyle kulak zarına parasentez yapılan ve/veya ventilasyon tüpü takılan çocuk hastalarda yapıldı. Çalışmaya toplam 45 hasta dahil edildi. Hastalar üç gruba ayrıldı. Grup 1'in yaş aralığı 0-3 yaş, grup 2'nin yaş aralığı 4-6, yaş grup 3'ün yaş aralığı 7-10 yaş idi. Hastalarda ameliyat esnasında dış kulak yolu, nazofarenksten sürüntü örnekleri ve orta kulaktan efüzyon sıvısı örnekleri alındı. Alınan örnekler direkt mikroskopi ile spor varlığı açısından incelendi. Daha sonra örneklerden saboraud deksroz agara ekim yapılarak mantar üremesi değerlendirildi. Efüzyon örneklerinden mantar DNA'sı izolasyonu ve tür düzeyinde tanımlanması için ticari bir ekstraksiyon kiti (2013 QIAGEN) kullanılarak multipleks tandem PCR yöntemi kullanıldı. Elde edilen PCR ürünleri Easy-Plex robotik sistem (AusDiagnostics Pty Ltd, Australia) yardımıyla incelendi. Bu çalışmada alınan örneklerin hiçbirinde direkt mikroskopide spor görülmedi ve kültürlerde mantar üremedi. Ancak PCR yöntemi ile 45 efüzyon örneğinin 13'ünde (%28.88) mantar DNA'sı tespit edildi. Sonuç olarak bu çalışmada EOM sıvısında %28.88 mantar varlığı tespit edildi. Bizim sonuçlarımız daha önce yapılmış diğer çalışmalar ile benzerdi. Fakat hem bizim çalışmamız hem de diğer çalışmalarda mantarların EOM'de etken mi yoksa normal flora elemanı mı olduğu net olarak ortaya konulamamıştır. Bunun için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, mantar

Otitis media with effusion(OME) is one of the leading causes of hearing loss in children. Etiopathogenesis of the diseases has not been completely elucidated. The aim this study is to investigate presence of fungi in OME. From March 2013 to October 2013, a number of 45 children with proven otitis media with effusion and insert ventilation tube to ear drump subjected to the case series study at at the Ear, Nose, and Throat Clinic of Firat University Hospital, Elazig, Turkey. There were three groups in the study. In group 1, the range of age was 0- 3 years. In group 2, the range of age was 4-6 years. In group 3, the range of age was 7-10 years. At the operation, samples collected from eksternal ear canal, nasopharenx and effusion fluids. The samples were examined under light microscobe for presence spor of fungi. Than the samples were cultured on Saboraud Glucose Agar. PCR analysis was performed for fluid of effusion by used multiplexed tandem PCR technique and PCR results were analised by used Easy-Plex robotic system(AusDiagnostics Pty Ltd, Australia). In this study, spors were not seen in microscopic examination and mycologycal cultured were negative. According to PCR analysis, 13 samples (28.88%) were positive for fungal DNA. In the present study, fungi were determined in middle ear fluids of children with OME. Our results were similar to other studies previously conducted. However, both our study and other studies do not clearly demonstrated that fungi were one agent of pathogens OME or elemant of normal flora of the middle ear. For this, more extensive studies are required to elucidate the role of fungi in pathogenesis of OME. Key words: otitis media with effusion, fungi
The presence of fungi fluid of the otitis media with effusions
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz