1869-1914 Bağdat - Mahmud, Mahmud Abdulvahid (Fırat University, 2011)
Makalede yukarıda belirtilen döneme ilişkin farklı bir değerlendirmede bulunma gayreti sergilenmektedir. Bu manada özellikle 1869-72 yılları arasında Bağdat’a atanan Mithat Paşanın gerek ülke genelinde ve gerekse Bağdat merkezinde gerçekleştirdiği ıslahatlardan bahsedilmektedir. Bu dönemin önemine değinen araştırmacı, Avrupa’da ortaya çıkan yenilikleri, Mithat Paşa’nın büyük bir arzu ile Irak’ta da benzerlerini yürürlüğe koymaya gayret sarfettiği, bu çerçevede de tapulama, yeni askeri düzen, buharlı gemilerle nehir taşımacılığı, resmi eğitim yapan modern okulların açılması, Bağdat ticaret odası, matbaanın kuruluşu ve gazete basımı, tarım ıslahı ve sulama işleri, Bağdat’ta tramvayın inşası, yeni idari binaların yapılması…vs alanlarında yenilik çalışmalarını gerçekleştirdiği belirtmektedir. Buna ilaveten ıslahatların Bağdat ve Irak halkının fikri oluşumuna önemli tesirlerde bulunduğunu da ifade etmektedir. Bu dönemin Irak toplumunun bir kırılma noktası olarak görüldüğünü belirten yazar, bu çağı transitional period “geçiş dönemi” olarak tanımlamaktadır.