ÇANAKKALE MUHAREBELERİNDE ZAYİAT VE ZEHİRLİ – BOĞUCU GAZ KULLANILMASI - Yıldırım, İbrahim (Fırat University, 2016)
3 Kasım 1914’ te İngiliz Filosu’nun, Çanakkale Boğazı’nı ablukaya alması ve dış istihkamlarını topatutmasıyla başlayan Çanakkale Muharebeleri, 19-20 Aralık 1915 gecesi, 236 günlük bir muharebeden sonraKuzey Grubu’nun 8-9 Ocak 1916’ da, 256 günlük bir muharebeden sonra da Güney Grubu’nun çekilmesi ilesona ermiştir. Yaklaşık 8,5 ay süren Deniz ve Kara Muharebeleri esnasında her iki tarafın verdiği personel vemalzeme zayiatının büyüklüğü Birinci Dünya Savaşı içerisinde Çanakkale Muharebeleri’nin farklı birkonumda değerlendirilmesinin en önemli nedenlerinden birisi olmuştur. Çanakkale Muharebeleri’nde zayiat,farklı kaynaklarda değişik rakamlarla belirtilmiştir. Harp ceridelerine dayanan, ATESE Başkanlığına aitkaynak eserlerden alınan ve en son araştırmaları içeren İtilaf Devletleri için 252.000 Türk zayiatını; 57.370’ iŞehit, toplam 213.882 olarak kullanılmasının uygun olacağını değerlendirmekteyim. ÇanakkaleMuharebeleri’ndeki zayiatın fazla olma nedenlerinden en önemli olanlarını ise; Savunma Tertibinde YapılanHatalar, Arazinin Savunmaya Hazırlanmasındaki Hatalar, Birliklerin Eğitimindeki Hatalar, Zehirli-BoğucuGaz Kullanılması Neticesinde Meydana Gelen Zayiat başlıkları altında sıralayabiliriz.Anahtar Kelimeler: Çanakkale Muharebeleri, Zayiat, Şehit, Muhnik Gaz