FARKLI SU SICAKLIKLARINDAKİ PULLU SAZAN (CYPRİNUS CARPİO LİNNAEUS, 1758)' DA POLENİN ANTİOKSİDAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - TAŞKAN, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada farklı sıcaklıklarda polen uygulanmış pullu sazanda bazı immunolojik ve antioksidan parametrelerdeki değişimlerin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, balıklar su sıcaklığı ayarlanabilir termostatlı ısıtıcılarla 23 oC' ye ayarlanmış 6 farklı cam akvaryuma stoklandı. Onbeş günlük adaptasyon süresinden sonra, balıkların yerleştirildiği akvaryumlardan 2' sinin sıcaklığı 18 oC' ye düşürülürken, diğer ikisinin ise 28 oC' ye yükseltildi. Bu gruplara % 2,5 oranında polen 14 gün süreyle verildi. Kan ve doku (karaciğer, böbrek ve solungaç) örnekleri deneme sonunda balıklardan alındı ve immunolojik parametreler (oksidatif radikal üretimi (nitrobluetetrazolium-NBT aktivitesi), total protein ve total immunoglobulin düzeyleri) ile oksidan/antioksidan parametreler (malondialdehit ve redükte glutatyon düzeyleri ile glutatyon-S-transferaz aktivitesi) için analiz edildi. Kontrol grubu (23 ºC) ile aynı sıcaklıkta tutulan ve polen uygulanan grubun (23 ºC + Po) NBT aktivitesi, total protein ve total immunoglobulin düzeyleri arttı (p < 0,05). Kontrol grubu (23 ºC) ile kıyaslandığında, 18 ºC' deki grubun NBT aktivitesinde istatistiksel olarak önemli bir artış belirlendi (p < 0,05). 28 ºC' deki grubun NBT aktivitesinde belirlenen azalma istatistiksel olarak önemsiz bulundu (p > 0,05). 18 ºC' deki grubun total protein ve total immunoglobulin düzeyleri azalırken (p < 0,05), 28 ºC' deki grubun total protein ve total immunoglobulin düzeyinde belirlenen artış önemsiz bulundu (p > 0,05). Kontrol grubu (23 ºC)' na kıyasla 18 ºC ve 28 ºC sıcaklıkta tutulan ve polen uygulanan (18 ºC + Po ve 28 ºC + Po) grupların NBT aktivitesi, total protein ve total immunoglobulin düzeylerinin kontrol grubundan istatistiksel olarak önemli herhangi bir farklılık göstermediği belirlendi (p > 0,05). Kontrol grubu (23 ºC) ile aynı sıcaklıkta tutulan ve polen uygulanan grubun (23 ºC + Po) doku MDA düzeyleri azaldı (p < 0,05). Kontrol grubu (23 ºC)' na kıyasla, 18 ºC ve 28 ºC' deki grupların doku MDA düzeyleri arttı (p < 0,05). Sıcaklıktaki değişimle eşzamanlı olarak polen uygulanan grupların (18 ºC + Po ve 28 ºC + Po) MDA düzeyleri 18 ºC ve 28 ºC' deki gruplardan daha düşüktü (p < 0,05). Kontrol grubu (23 ºC) ile aynı sıcaklıkta tutulan ve polen uygulanan grubun (23 ºC + Po) doku GSH düzeyleri ve GST aktiviteleri kontrol grubu (23 ºC)' na kıyasla arttı (p < 0,05). Kontrol grubu (23 ºC) ile kıyaslandığında, 18 ºC ve 28 ºC' deki grupların doku GSH düzeyleri ve GST aktiviteleri azaldı (p < 0,05). Sıcaklıktaki değişimle eşzamanlı olarak polen uygulanan gruplarda (18 ºC + Po ve 28 ºC + Po) GSH düzeyleri ve GST aktiviteleri 18 ºC ve 28 ºC' deki gruplardan daha yüksekti (p < 0,05).

In this study, it was aim to investigate changes in some immunological and antioxidant parameters of pollen treated scaly carp (Cyprinus carpio) in different temperatures. For this purpose, fish were stocked to six different glass aquarium which was adjusted to 23 °C water temperature with adjustable thermostat heaters. After fifteen days adaptation period, temperatures of the two aquarium were dropped to 18 °C, while temperatures of the other two were upgrade to 28 °C. These groups were given to % 2,5 pollen for 15 days. Blood and tissue (liver, kidney, and gills) samples were collected at the end of the experiment and analysed to determine the immunological parameters (oxidative radical production (nitroblue tetrazolium-NBT activity), total plasma protein and total immunoglobulin levels) and oxidant/antioxidant status (malondialdehyde and reduced glutathione levels and glutathione-S-transferase activity). The NBT activity, the total protein and total immunoglobulin levels in the group (23 ºC + Po) that maintained at the same temperature with the control group (23 º C) and applied pollen were increased (p <0.05). When compared to the control group (23 ºC), a statistically significant increase in the NBT activity of the groups at 18 ºC was observed (p < 0.05). Decrease in the NBT activity of the group at 28 º C was statistically insignificant (p > 0.05). The total protein and total immunoglobulin levels of the group at 18 º C were decreased (p < 0,05), while increase in the total protein and total immunoglobulin levels of the group at 28 º C was not significant (p > 0,05). When compared to the control group (23 ºC), the NBT activity, the total protein and total immunoglobulin levels in the groups (18 ºC + Po ve 28 ºC + Po) that maintained at the same temperature with the control group (23 º C) and applied pollen did not show any statistically significant difference (p > 0.05). The tissue MDA levels in the group (23 ºC + Po) that maintained at the same temperature with the control group (23 º C) and applied pollen were decreased (p <0.05). The tissue MDA levels were increased in the groups at 18 °C and 28 °C when compared to the control group (23 º C) (p < 0.05). The tissue MDA levels of the groups (18 ºC + Po ve 28 ºC + Po) treated pollen simultaneously with the change in temperature were lower than the groups at 18 °C and 28 °C. The tissue GSH levels and GST activities in the group (23 ºC + Po) that maintained at the same temperature with the control group (23 º C) and applied pollen were increased (p < 0.05). The tissue GSH levels and GST activities were decreased in the groups at 18 °C and 28 °C when compared to the control group (23 º C) (p < 0.05). The tissue GSH levels and GST activities of the groups (18 ºC + Po ve 28 ºC + Po) treated pollen simultaneously with the change in temperature were higher than the groups at 18 °C and 28 °C.
Investigation of antioxidant effect of pollen in scaly carp (Cyprinus Carpio Linnaeus, 1758) in different water temperature
Keywords: Su Ürünleri