I?NAKTİF CUTİBACTERİUM GRANULOSUM'UN ŞAP AŞİSİ ÜZERİNE İMMUNOSTİMULAN ETKİSİNİN ARAŞTİRİLMASİ - SAĞLAM, ROJDA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, inaktif Cutibacterium granulosum'un bağışıklık sistemi üzerine olası immünostimulan etkilerinin, inaktif şap aşısıyla birlikte uygulandığında bağışıklık yanıtına katkısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda yüksek bulaşıcılığa sahip, akut seyirli ve zoonotik karakterde bir enfeksiyon olup, dünya genelinde ve ülkemizde hayvan sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır. Çalışmada, 75 adet, 7 aylık, 2–2.5 kg ağırlığındaki New Zealand ırkı tavşanlar rastgele beş gruba ayrılmıştır: kontrol grubu, C. granulosum grubu, şap aşısı grubu, C. granulosum + şap aşısı grubu ve C. granulosum uygulandıktan 20 gün sonra şap virüsü uygulanan grup. Aşılamalar 1. ve 20. günlerde yapılmış; kan örnekleri 0, 20, 30, 45, 60 ve 90. günlerde, dalak örnekleri ise 30, 60 ve 90. günlerde alınmıştır. Serum örneklerinde total antikor düzeyleri ve lökosit sayımları belirlenmiş; TNF-?, IL-1?, IL-2, IFN-?, IL-8 ve IL-12 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Dalak örneklerinden elde edilen gen ekspresyon seviyeleri ise IFN-?, TNF-? ve IL-1?'ye yönelik olarak PCR yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, Cutibacterium granulosum'un şap aşısı ile birlikte veya öncesinde uygulanmasının, tavşanlarda bağışıklık yanıtını belirgin şekilde güçlendirdiği görülmüştür. Sitokin düzeyleri, lökosit sayımları ve antikor yanıtları incelendiğinde, her iki kombinasyon grubunda da hem hücresel hem de humoral bağışıklığın anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir.

This study aimed to evaluate the potential immunostimulant effects of inactivated Cutibacterium granulosum on the immune system and its contribution to the immune response when administered in combination with an inactivated foot-and-mouth disease (FMD) vaccine. Foot-and-mouth disease is a highly contagious, acute, and zoonotic infection affecting cloven-hoofed animals and poses a significant threat to animal health worldwide and in our country. In the study, seventy-five 7-month-old New Zealand rabbits (2–2.5 kg) were randomly divided into five groups: control group, C. granulosum group, FMD vaccine group, C. granulosum + FMD vaccine group, and a group receiving the FMD vaccine 20 days after C. granulosum administration. Vaccinations were performed on days 1 and 20. Blood samples were collected on days 0, 20, 30, 45, 60, and 90, while spleen samples were collected on days 30, 60, and 90. Total antibody levels and leukocyte counts were determined from serum samples, and TNF-?, IL-1?, IL-2, IFN-?, IL-8, and IL-12 levels were measured by ELISA. Gene expression levels of IFN-?, TNF-?, and IL-1? from spleen samples were assessed using PCR. The results demonstrated that the administration of Cutibacterium granulosum either in combination with or prior to the FMD vaccine significantly enhanced the immune response in rabbits. Analysis of cytokine levels, leukocyte counts, and antibody responses revealed that both combination groups showed a significant increase in both cellular and humoral immunity.
Investigation of the immunostimulant effect of inactivated Cutibacterium granulosum on foot-and-mouth disease vaccine
Keywords: Veteriner Hekimliği