PANİK BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA ALEKSİTİMİ İLE MİZAÇ VE KARAKTER ÖZELLİKLERİNİN KLİNİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ - İZCİ, FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada bir grup Panik bozukluk (PB) hastası ve kontrol bireyinin mizaç ve karakter özellikleri ile aleksitimi düzeyinin karşılaştırılması amaçlandı.Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniğine başvuran ve çalışma ölçütlerini karşılayan 60 PB hastası ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 62 sağlıklı birey kontrol grubu olarak alındı. Hasta ve kontrol grubuna DSM?IV Eksen?I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği (SCID?I), Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Mizaç ve Karakter Envanteri (MKE), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ?20), hasta grubuna ek olarak ise Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Panik ve Agorafobi Ölçeği (PAÖ), Durumluluk ve Süreklilik Kaygı ölçeği (STAI?I ve STAI?II) uygulandı.Mizaç boyutları yönüyle, PB hasta grubunun toplam zarardan kaçınma (ZK) skor ortalamaları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek iken; sebat etme (SE) skor ortalamaları ise düşük bulundu. Karakter boyutları yönüyle ise, PB hasta grubunun kendini yönetme (KY) ve işbirliği yapma (İY) total skorları kontrol gruplarına göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. Aleksitimi düzeyi açısından ise PB grubunda; aleksitimi oranı (n=21) %35, kontrol grubunda ise (n=7) % 11.3 idi. Yine PB grubunda; duygularını tanıma zorluğu, duygularını ifade etme zorluğu ve aleksitimi total skorları yüksek saptandı.Araştırmamızın sonuçları PB hasta grubu ile kontrol grubu arasında MKE parametreleri ve aleksitimi düzeyi açısından farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu farklılıkların PB hastalığıyla nedensel ilişkisini saptamaya yönelik daha fazla sayıda çalışmaya gereksinim vardır.Anahtar Sözcükler: Panik bozukluk, aleksitimi, mizaç, karakter, kişilik

It is aimed to compare temperament and character features and levels of alexithymia between a group of panic disorder (PD) patients and healthy individuals in this study.The study comprised 60 panic disorder patients who had applied to Firat University Hospital Department of Psychiatry had been diagnosed with panic disorder according to the criteria of study and 62 healthy controls. Structured Clinical Interview for DSM?IV (SCID?I), Sociodemographic and Clinic Data Form, Temperament and Character Inventory (TCI), Toronto Alexithymy Scale (TAS?20), were administered to both patients and healthy individuals. In addition, Beck Anxiety Inventory (BAI), Panic and Agoraphobia Scale (PAS), Stait and Trait Anxiety Scale (STAI?I and STAI?II) were applied to patients.In the patients with panic disorder, with regard to temperament dimension, while the mean scores of harm avoidance (HA) were significantly higher, persistence (P) scores were lower compared to the scores of healthy controls. With regard to character dimension, the mean scores of self?directedness (SD) and cooperativeness (C) were significantly lower compared to healthy ones. In terms of levels of alexithymia, percent of alexthymia in patients was %35 (n=21), percent of alexthymia in healthy controls was %11.3 (n=7). Scores of difficulty identifying feelings, difficulty expressing feelings and total scores of alexithymia were found higher in PD group.The results of our study demostrated that there were diferences between PD patients group and control group in terms of TCI parameters and the levels of alexitymia. Further studies are required for investigating the causal associations between these differences and PD.Key Words: Panic disorder, alexithymia, temperament, character, personality
Assocıatıon between clınıcal varıables of panıc dısorder and alexıthymıa, features of temperament and character
Keywords: Psikiyatri