MODERN LÜBNAN DEVLETİ'NİN DOĞUŞU (1918-1943) (SİYASİ, İDARİ VE SOSYOEKONOMİK YAPI) - GÜLTEKİN, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi MODERN LÜBNAN DEVLETİ'NİN DOĞUŞU (1918-1943) (SİYASİ, İDARİ VE SOSYOEKONOMİK YAPI) Hatice GURTEKIN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2005, Sayfa: VI + 82 Tezimin giriş bölümünde; Lübnan adının anlamını ve kökenini, coğrafi yapısını stratejik yapışım, iklim ve bitki örtüsünün, nüfusunu ve ekonomisini inceledim. Birinci bölümde; Lübnan'ı Osmanlı hâkimiyeti döneminde inceledim ve 1860 Yılı olaylarım ele aldım. İkinci bölümde; Lübnan'ın işgal öncesi durumunu inceleyerek Sicot Picot Antlaşması hakkında genel bilgi verdim. Üçüncü bölümde işgal dönemini ayrıntılarıyla inceleyip San Remo Konferansı'nda Lübnan'ın durumunu, işgal döneminde Lübnan'da etkili olan cemiyetleri ve Paris Barış Konferansı'nda Lübnan'ın durumunu inceleyerek, Lübnan'ın sınırları hakkında bilgi verdim. Dördüncü bölümde ise; Lübnan'da etkili olan etnik unsurları ele aldım. Sonuç, bibliyografya ve ekler kısmını koyarak tezimi tamamladım. Anahtar kelimeler: Lübnan, Beşir, Faysal

SUMMARY Master Thesis DEVELOPMENT OF STATE OF MODERN LEBANON (1918-1943) (POLITICAL, ADMINISTRATIVE AND SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE) Hatice GURTEKIN University of Fırat The Institute of Social Science Department History 2005, Page: VH + 87 In the introduction chapter of my thesis, I investigated to meaning and origin of Lebanon name, geographical-structure, strategical-structure, climate, plant cover, population and economy. In the first chapter, I investigated in term of Otoman sovereignty to Lebanon and taken up to events of 1860 years. In the second chapter, I given general information about treaty of Sykes-Picot by investigating to situation of occupation ago of Lebanon. In the third chapter, I given information about situation of Lebanon in San Remo Conference by investigating in detail to occupation term. Besides, I given information about boundaries of Lebanon by investigated to situation of Lebanon in Paris Peace Conference and assemblies being effective in Lebanon. In the fourth chapter, I taken up to ethnic components being effective in Lebanon. I completed my thesis by putting result, bibliography and appendix. Key Words: Lebanon, Bashir, Faisal
Development of state of modern Lebanon (1918-1943) (piltical, administrative and socio-economic structure)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih