KORONER ARTER HASTALARINDA ANJİYOTENSİN KONVERTİNG ENZİM GEN POLİMORFİZMİ - SEÇKİN, DİLARA (Fırat Üniveristesi, 2004)
l.ÖZET Koroner Arter Hastalığının (KAH) patogenezinde çeşitli genetik ve çevresel risk faktörlerinin önemli olduğu bilinmektedir. Renin Anjiyotensin Sisteminin anahtar bir enzimi olan Anjiyotensin Konverting Enziminin (ACE) I/D polimorfizmi ile ilgili yapılan çalışmalar kardiyovasküler hastalıkların patogenezinin aydınlanmasında önemli bir rol oynar. Bu çalışmada; Koroner arter hastalarında ACE gen polimorfizmi ile hastalığın etyoloj isinde önemli rol oynayan diğer risk faktörleri (homosistein ve hemostatik faktörler) arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu çalışmaya koroner anjiografi ile KAH tanısı alan 118 hasta ile 70 sağlıklı birey dahil edilmiş olup tüm bireylerin serum lipid, plazma total homosistein, ACE, doku plazminojen aktivatör (t-PA) ve plazminojen aktivatör inhibitör-1 (PAI-1) düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca çalışmaya katılan tüm bireylerin ACE gen polimorfizmi belirlenmiş, bu gen polimorfizminin serum lipid düzeyleri ile plazma t-PA ve PAI-1 düzeyleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; KAH olan bireylerde ACE gen polimorfizminin II genotip frekansı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde azalmıştır (p<0.05). Plazma ACE düzeyleri, DD genotipine sahip bireylerde II genotipine sahip bireyler ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak artmıştır (p<0.001). Plazma PAI-1 ve t-PA düzeyleri ise KAH'na sahip bireylerde kontrol grubuna göre artmış olup bu parametrelerin düzeylerinde görülen artış plazma PAI-1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı iken (p<0.05), t-PA düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır (p>0.05). Ayrıca ACE gen polimorfizminin plazma PAI-1 ve t-PA düzeylerine olan etkileri incelendiğinde DD genotipine sahip bireylerde plazma PAI-1 düzeylerininyüksek olduğu (p<0.05), buna karşılık plazma t-PA düzeyleri üzerine etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Plazma homosistein düzeyleri koroner arter hastalarında sağlıklı bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0.001). Sonuç olarak; KAH'nın etyolojisinde genetik faktörlerden ACE gen polimorfizmi ile plazma homosistein ve hemostatik faktörlerden plazma PAI-1 düzeyleri arasında önemli bir ilişkinin olduğu gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: ACE gen polimorfizmi, Homosistein, Hemostatik faktörler

ANGIOTENSIN CONVERTING ENZYME GENE POLYMORPHISM IN CORONARY ARTERY DISEASE Several genetic and environmental factors have been known to play important roles in the pathogenesis of the coronary artery disease (CAD). Studies about the polymorphism of Angiotensin-Converting Enzyme (ACE) I/D, a key enzyme of Renin- Angiotensin system, have important roles in the determination of the pathogenesis of cardiovascular diseases. In the present study, the relationship between ACE gene polymorphism and other risk factors (homocysteine and hemostatic factors) which play important roles in the etiology of CAD, were assessed. A total of 1 1 8 patients with CAD diagnosed by coronary angiography and 70 healthy subjects were included into the study. Serum lipid, plasma total homocysteine, ACE, t-PA and PAI-1 levels were measured in all patients. Additionally, ACE gene polymorphism in all subjects were determined and the effects of this polymorphism on serum lipid levels and plasma t-PA ve PAI were assessed. The results of this study; revealed that the frequency of the two types of genotype evaluated by ACE gene polymorphism in patients with CAD were significantly decreased when compared to control group. Plasma PAI-1 and t-PA levels were higher in patients with CAD than control group and the increase in plasma PAI-1 was statistically significant (p<0.05), whereas the increase in plasma t-PA was not statistically significant (p>0.05). In the evaluation of the effects of ACE gene polymorphism on plasma PAI-1 ve t-PA, it was determined that patients with DD genotype had higher levels of PAI-1 (p<0.05) whereas, this had no effect on the levels oft-PA levels. Plasma homocysteine levels İn patients with CAD were found to be statistically significantly higher than control subjects (p< 0.001). The results of our study revealed an important relationship between ACE gene polymorphism and plasma levels of homocysteine and PAI-1. Key words: ACE gene polymorphism, Homocysteine, Hemostatic factors 4
Keywords: Biyokimya; Biochemistry