SİYASAL REKLAMLARDA "MİLLET" TEMASI: "CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE 30 MART YEREL SEÇİMİ ÖRNEĞİ" - Doğan, Adem (My University, 2015)
Siyasal reklam, siyasal kampanya sürecinde seçmen davranışını etkilemeye yönelik olarak gerçekleştirilen önemli bir siyasal iletişim bileşenidir. Siyasal reklamlar, seçim kampanyalarında liderlerin, adayların, partilerin, hizmetlerin veya projelerin tanıtılmasında etkin bir role sahiptir. Siyasal seçim dönemlerinde siyasal partiler ve adaylar yoğun bir siyasal iletişim çalışması yürüterek, seçmenleri etkileme ve siyasal tercihlerini elde etmenin çabasında olurlar. Bu siyasal iletişim bileşenleri içerisinde siyasal reklamlar oldukça önemlidir. Zira, birkaç aylık seçim sürecinde hem seçmenin ihtiyaç duyduğu siyasal bilgiyi sağlamak hem de seçmene kendilerini anlatmak oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar neticesinde siyasal reklamların seçmenler üzerinde dört farklı kategorik etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Buna göre siyasal reklamlar; seçmen tercihi, siyasi parti ya da aday imajı, seçmene siyasal bilgi sağlama ve siyasal katılım üzerinde etkili olabilmektedir. Siyasal partiler ya da adaylar siyasal reklamları kullanarak seçmen desteğini elde etmeyi amaçlamaktadırlar. Bu amaçla, siyasal reklamlarda farklı temalar ve farklı unsurlar kullanılmaktadır. Son dönemde Türkiye'de gerçekleşen seçimlerde kullanılan temalardan biri de \"millet\" temasıdır. Siyasal reklamların analizinde kullanılan yöntemlerden biri de göstergebilimsel analiz yöntemidir. Bu çalışma kapsamında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yayınlanan \"Cumhur Başkanını Seçiyor\" siyasal reklamı ile 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde yayınlanan \"Millet Eğilmez Türkiye Yenilmez\" siyasal reklamı göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile çözümlenmiştir. Çözümlemede anlatı yapısı, renk kullanımı, hedef kitle ve anlamlandırma sürecinde oluşturulan karşıtlıkların analizi yapılmıştır. Çalışmada incelenen siyasal reklamlarda \"millet\" temasının sunum ve \"millet\" temasının temsilinde kullanılan öğeler analiz edilmiştir. Siyasal reklamlarda duygusal formasyon ve korku çekiciliği unsurlarının kullanıldığı sonucuna varılmıştır
Keywords: İletişim; Siyasi Bilimler