Maden (Elazığ) çevresinde dere kumlarında Cu, Pb, Zn, As, Cd ve Fe dağılımı - Kırat, Güllü; Bölücek, Cemal; Kalender, Leyla (My University, 2008)
Bu çalışma, Maden ilçe merkezinin 1 km güneybatısında yer alan Cu cevherleşmelerinin bulunduğu alanda dere sediment incelemelerinin sonuçlarını içerir. Maden Çayı boyunca dere kumu örneklemesi yapılarak, farklı fraksiyonlardaki (850-500u, ; 500-180 u; 180-106u; 106-75 u; <75 u) Cu, Pb, Zn, As, Cd ve Fe dağılımı, uygun sediment boyutu ve çevreye etkisi belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Maden bakır işletmesi civarındaki atıkların tamamında (MK5 ve MK6) tüm sediment örneklerindeki ağır metal içeriklerinin, Uluslararası Teknoloji ve Standartlar Enstitüsü (NIST) değerlerine göre daha yüksek olduğu görülmektedir.Maden Çayı boyunca alınan dere kumu örneklerinde bakırın % 0,006 - 1,14 arasında değiştiği görülmüştür.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Jeoloji