MEME KANSERİNDE DİNAMİK MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME BULGULARI İLE HİSTOPATOLOJİK PROGNOSTİK FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - EROĞLU, YEŞİM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Meme kanseri kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle meme kanseri tanısı alan hastalarda prognozun belirlenmesi son derece önemlidir. Meme kanserlerinde tedaviye yön veren ve prognozun öngörülmesini sağlayan kabul edilmiş ya da araştırma aşamasında olan çok sayıda histopatolojik prognostik faktör vardır. Dinamik meme MRG'de meme lezyonlarının morfolojik ve kinetik özellikleri değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmada amaç meme kanseri tanısı alan hastalarda operasyon öncesinde çekilen dinamik MRG bulguları ile histopatolojik prognostik faktörler arasında ilişki olup olmadığını belirlemek ve bu sayede hastaların prognozu hakkında fikir sahibi olabilmektir. Histopatolojik olarak meme kanseri tanısı alan ve ameliyat öncesinde meme MRG yapılan yaşları 35 ile 68 arasında değişen 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 1.5 Tesla manyetik rezonans cihazı ile meme bobini kullanılarak değerlendirildi. Elde edilen dinamik görüntülerde lezyonların yeri, kitle formu oluşturup oluşturmadığı, şekli, kenar özellikleri gibi morfolojik özelliklerinin yanında kontrastlanma paternleri ve zaman-sinyal intensite eğrileri gibi fonksiyonel özellikleri değerlendirildi. Tümör çapı, aksiller lenf nodu varlığı, histolojik grade ve lenfovasküler invazyon gibi klasik histopatolojik prognostik faktörler ile ER, PR ekspresyonu, Ki-67 ve C-erb-B2 moleküler histopatolojik prognostik faktörler olarak değerlendirildi. Belirlenen dinamik MRG bulguları ile histopatolojik prognostik faktörler arasındaki istatistiksel ilişki Pearson ki-kare testi ile değerlendirildi. Çalışmamızda dinamik meme MRG'ın morfolojik bulgularından olan spiküle kenar özelliği ile östrojen ve progesteron reseptör pozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Meme kitlelerinde spiküle marjin varlığı iyi prognoz göstergesi olarak kabul edilebilir ve MRG, prognozu öngörmede kullanılabilir. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, dinamik meme MRG, histopatolojik prognostik faktörler

The breast cancer is ranked among the most fatal kind of cancers. Therefore, determining prognosis in patients with breast cancer is of great importance. There are many histopathological prognostic factors in breast cancer that are accepted or at research stage which guide the treatment and help foresee the prognosis. Morphological and kinetical characteristics of the breast lesions can be evaluated through the dynamic breast MRI. In this study, the purpose is to determine whether there is a relationship between the dynamic MRI findings that are obtained before the operation of the patients with the diagnosis of breast cancer and the histopathological prognostic factors, and to have an opinion about the prognosis of the patients in this way. The study involved 30 patients aged between 35 and 68 who were histopathologically diagnosed with breast cancer and had a breast MRI before the operation. The patients were evaluated through the 1.5 Tesla magnetic resonance device by using breast bobbins. Functional features of the lesions were evaluated through the dynamic images obtained such as the contrasting patterns and the time-signal intensity curves in addition to the locations, the forms and the marginal features of them, and whether they had a mass formation. The classical histopathological prognostic factors such as the tumor diameter, the presence of axillary lymph nodes, the histological grade and the lymphovascular invasion as well as the ER, PR expressions were assessed as the Ki-67 and C-erb-B2 molecular histopathological prognostic factors. The statistical relationship between the determined dynamic MRI findings and the histopathological prognostic factors was evaluated through the Pearson chi-squared test. In our study, a statistically significant relationship was found between the feature of spicule margin, which is one of the morphological findings of the dynamic breast MRI and the progesterone receptor positivity. The presence of the spicule margin in the breast masses can be accepted as the indicator of a good prognosis, and MRI can be used in order to foresee the prognosis. Key Words: Breast cancer, dynamic breast MRI, histopathological prognostic factors
Evaluation of the relationship between the dynamic magnetic resonance imaging findings and histopathological prognostic factors in breast cancer
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp