YENİ TANI TİP 2 DİABETES MELLİTUS TANILI ERİŞKİN HASTALARDA SERUM VE TÜKÜRÜKTE ALARİN VE GALANİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞENGÜL, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Type 2 diabetes mellitus is a chronic disease characterized by insulin resistance or relative insulin deficiency. Alarin and galanin are neuropeptides that play an important role in energy metabolism. In this study, we have studied alarin and galanin saliva and blood which we think may play a role in the etiopathogenesis of type 2 diabetes mellitus. In addition, two salivary glands (submandibular and parotid glands) were stained with alarin and galanin antibodies to determine whether human salivary glands synthesize alarin and galanin. Thirty newly diagnosed type 2 diabetes patients and 30 healthy controls were included in the study. The patients were divided into 3 groups of new type 2 diabetes (pre-treatment), metformin therapy (post-treatment) for 12 weeks (control) and healthy subjects (control). The data were analyzed by SPSS 22 package program. Significance value was accepted as p<0.05. There was a statistically significant difference between the levels of alarin and galanin in the blood and control and patient groups. The levels of the patient group were higher than the control group (p<0.01). When the levels of alarine in the blood were compared in the patient (TÖ) and patient (TS) groups, there was a statistically significant increase in the pre-treatment group (p<0.01). When the levels of galanin in the blood were compared in the patient (TÖ) and patient (TS) groups, there was a statistically significant increase in the pretreatment group (p<0.05). In this study, both alarinin and galanin were synthesized immunohistochemically in the intercalated and striated channels of the parotid and submanibular glands. As a result, alarin and galanin are synthesized in submandibular and parotid glands. Alarin and galanin levels are higher in patients with type 2 diabetes than in healthy individuals. Metformin treatment also decreases the level of alarin and galanin in type 2 diabetes patients. Keywords: Type 2 diabetes mellitus, Alarin, Galanin

ÖZET Tip 2 diabetes mellitus, insülin direnci veya göreceli olarak insülin eksikliğiyle karakterize kronik bir hastalıktır. Alarin ve galanin enerji metabolizmasında önemli rol alan nöropeptidlerdir. Bu çalışmada tip 2 diabetes mellitusun etiyopatogenezinde rol alabiliceğini düşündüğümüz alarin ve galanin, tükürük ve kanda çalışılmıştır. Ayrıca insan tükürük bezlerinin alarin ve galanin sentezleyip sentezlemediğini belirlemek için iki tükürük bezi (submandibular ve parotis bezi) alarin ve galanin antikorlarıyla boyanmıştır. Çalışmaya yeni tanı almış 30 tip 2 diyabet hastası ile 30 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Hastalar yeni tip 2 diyabet tanısı almış (tedavi öncesi), 12 hafta boyunca 2000 mg metformin tedavisi almış (tedavi sonrası) ve sağlıklı bireylerden oluşan (kontrol) 3 gruba ayrıldı. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programında analiz edildi. Anlamlılık değeri p< 0.05 olarak kabul edildi. Alarin ve galaninin kandaki düzeyleri, kontrol ve hasta (TÖ) grubunda karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı fark mevcuttu. Hasta (TÖ) grubunun düzeyleri, kontrol grubuna göre daha yüksekti (p<0.01). Alarinin kandaki düzeyleri, hasta (TÖ) ve hasta (TS) grublarında karşılaştırıldığında tedavi öncesi hasta grubunda istatiksel olarak anlamlı yükseklik mevcuttu (p<0.01). Galaninin kandaki düzeyleri, hasta (TÖ) ve hasta (TS) grublarında karşılaştırıldığında ise tedavi öncesi hasta grubunda istatiksel olarak anlamlı yükseklik mevcuttu (p<0.05). Ayrıca bu çalışmada parotis ve submanibular bezlerin ara (intercalated) ve çizgili (striated) kanallarında hem alarinin hemde galaninin sentezlendiği immunhistokimyasal olarak gösterildi. Sonuç olarak alarin ve galanin submandibular ve parotis bezlerinde sentezlenmektedir. Alarin ve galanin düzeyleri tip 2 diyabet hastalarında sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Ayrıca metformin tedavisiyle tip 2 diyabet hastalarındaki alarin ve galanin düzeyi düşmektedir. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, Alarin, Galanin
The investigation of alarin and galanin levels of both serum and salivary in adult patients with newly diagnosed TYPE 2 diabetes mellitus
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları